În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Liturghie arhierească la Catedrala Mitropolitană din Sibiu
Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în Duminica dinaintea praznicului Naşterii Domnului, la Catedrala Mitropolitană din Sibiu.
Un număr limitat de credincioşi a avut acces în Catedrala Mitropolitană în timpul Sfintei Liturghii, pentru respectarea măsurilor de prevenire a infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a catedralei, dirijată de pr. lect. dr. Dan-Alexandru Streza.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre învăţăturile din duminica dinaintea Crăciunului, pregătitoare pentru marele praznic din 25 decembrie: „În această duminică învăţăm trei lucruri. În primul rând, duminica aceasta ne face să înţelegem planul veşnic al lui Dumnezeu, descoperit astăzi prin Evanghelia genealogiei Mântuitorului Iisus Hristos, în care suntem cuprinşi şi noi. Suntem, deci, în planul veşnic al lui Dumnezeu de mântuire a lumii. În al doilea rând, înţelegem astăzi faptul că evenimentul Naşterii Domnului este marcat nu doar ca un moment dumnezeiesc, ci şi ca un eveniment istoric, pentru că Dumnezeu, Cel Care a creat timpul, a intrat în timp. El a creat timpul pentru om şi S-a făcut Om asemenea nouă pentru ca să ridice omenirea din starea de la care ea a căzut. În al treilea rând, astăzi am văzut o prevestire a tainei Naşterii Domnului”.
Duminică-seară, un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat slujba Vecerniei la Catedrala Mitropolitană, la care a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu. În cadrul slujbei, Corala „Timotei Popovici” a catedralei şi Corala „Şaguniana” a Protopopiatului Sibiu, dirijată de pr. Alexandru Szasz, au dat răspunsurile liturgice şi au cântat colinde. La final, ierarhul a vorbit despre însemnătatea Vecerniei şi despre colindele tradiţionale ale căror versuri sunt inspirate din Sfânta Scriptură.