La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Liturghie arhierească la Mănăstirea Maglavit
Sute de pelerini din întreaga Oltenie au venit miercuri, 8 septembrie, la Mănăstirea Maglavit pentru a aduce prinos de laudă şi cinste Sfintei Fecioare Maria. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
Pelerinajul credincioşilor olteni la Mănăstirea Maglavit a început încă din ajunul praznicului, când au putut participa la slujba Vecerniei cu priveghere. A doua zi, Sfânta Liturghie a fost săvârşită pe esplanada special amenajată în faţa bisericii de către un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu Mitropolitul Olteniei.
"Suntem copiii Maicii Domnului!"
În cuvântul de învăţătură, IPS Irineu a arătat rolul pe care îl are Sfânta Fecioară în viaţa şi mântuirea noastră: "Maica Domnului este grabnic ajutătoare şi folositoare pentru tot neamul creştinesc. Pe ea o chemăm permanent şi când suntem mici, şi când suntem mari, şi când suntem trişti, şi când suntem bucuroşi, şi când suntem bolnavi, şi când suntem sănătoşi. Întotdeauna o considerăm "mai cinstită decât Heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât Serafimii". Ea este cu adevărat Maica rugăciunilor noastre şi de aceea trebuia să fie născută prin rugăciune, prin post şi priveghere. Aşa se face că Sfinţii ei părinţi, Ioachim şi Ana, care erau înaintaţi în zile, nu au zăbovit în cereri şi rugăciuni pe lângă Împăratul Ceresc. Prin credinţa lor s-au făcut cu adevărat model al familiei creştine. Nobleţea sufletească şi dragostea pentru cele sfinte au transmis-o şi Sfintei Fecioare care s-a făcut mai desfătată decât cerurile. Nu este rugăciune în care să nu amintim de Maica Domnului. Prin ea s-a lucrat mântuirea şi izbăvirea faţă de cel viclean. Eram robi şi supuşi întunericului pentru că greşeala lui Adam ne-a îmbrăcat în stricăciune. Prin ea noi suntem ridicaţi la ceruri şi readuşi în Edenul cel veşnic". Totodată, IPS Irineu i-a atenţionat pe cei prezenţi că trebuie să păzească şi să apere cu sfinţenie cultul Sfintei Fecioare: "Trebuie să ne facem apărători ai Maicii Domnului înaintea celor care o nesocotesc în a lor nebunie. Avem datoria să apărăm cu credinţă şi cu preţul vieţii noastre învăţătura despre Maica Domnului. Aşa cum avem un Tată în ceruri, aşa avem o mamă pe pământ, pentru că Fiul lui Dumnezeu este Fiul Fecioarei Maria, iar noi suntem copiii Maicii Domnului", a conchis Arhiepiscopul Craiovei.
Tot în cadrul Sfintei Liturghii, IPS Irineu i-a pomenit pe ctitorii şi binefăcătorii sfântului aşezământ. Programul liturgic s-a încheiat cu Taina Sfântului Maslu, la care au luat parte toţi credincioşii prezenţi. În final obştea mănăstirii, în frunte cu maica stareţă, Maria monahia, a organizat o agapă frăţească.
Mănăstirea Maglavit a fost temeluită la data de 14 septembrie 1935, de către episcopul râmnicean Vartolomeu Stănescu. Poartă ca hramuri "Izvorul Tămăduirii" şi "Naşterea Maicii Domnului".