Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Liturghie arhierească la Mănăstirea Maglavit
Astăzi, de praznicul Naşterii Maicii Domnului, Mănăstirea Maglavit îşi serbează hramul. Cu acest prilej, Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, va săvârşi Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În fiecare an, pe 8 septembrie, la Maglavit, în judeţul Dolj, mănăstirea înălţată în cinstea Naşterii Maicii Domnului şi a Izvorului Tămăduirii îşi deschide larg porţile pentru miile de pelerini veniţi din toată ţara pentru a participa la slujba de hram.
Sărbătoare a început de ieri seară prin slujba Vecerniei unită cu Privegherea, săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de membrii Grupului psaltic al Catedralei mitropolitane "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie" din Craiova. Evenimentul va continua astăzi cu Acatistul Praznicului, Sfânta Liturghie şi slujba de pomenire a ctitorilor, binefăcătorilor şi ostenitorilor cinstitului aşezământ, adormiţi întru Domnul.
Ridicată pe locul numit "La buturugi"
Istoria mănăstirii de la Maglavit începe cu mai bine de şapte decenii în urmă. Aici, ciobanul Petrache Lupu a devenit martorul mai multor teofanii, mesajul şi povestea sa făcânduse auzite în ţara întreagă. Pe locul numit "La buturugi" s-au adunat mii de oameni, mulţi dintre ei suferinzi, dornici să afle vindecare pe pământul pe care s-a arătat Dumnezeu. În scurt timp, Maglavitul devine un loc important de pelerinaj din România.
Împreună cu preotul Nicolae Bobin, episcopul de Râmnic din vremea aceea, Vartolomeu Stănescu, a hotărât ridicarea pe aceste locuri a unei mănăstiri. Piatra de temelie a fost aşezată la data de 14 septembrie 1935, în prezenţa arhiereului râmnicean şi a peste o sută de mii de credincioşi. Lucrările au fost stopate de instaurarea regimului comunist şi reluate după Revoluţia din decembrie 1989. Prin strădania părintelui protosinghel Vladimir Dărângă, actualul eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Craiova şi fostul stareţ al mănăstirii, a fost ridicată biserica, au fost construite corpurile de chilii şi zidul împrejmuitor. Actualmente, Mănăstirea Maglavit este aşezământ monahal de maici, stareţă fiind monahia Maria.