În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Liturghie arhierească la Mănăstirea Oașa, Alba
În ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură în Altarul de vară al mănăstirii.
În cadrul slujbei, diaconul Darius Damian a fost hirotonit preot pentru Parohia Mereteu, Protopopiatul Sebeș, informează Biroul de presă al arhiepiscopiei. La finalul Sfintei Liturghii, starețul așezământului monahal, pr. Silvan Cablea, a fost hirotesit protosinghel.
În cuvântul rostit cu acest prilej, ierarhul a spus: „Hristos este Omul durerii, a Cărui viață, de la Betleem până la Golgota, a fost un lanț de suferințe. Cortegiul lui Hristos Cel răstignit și înviat îl formează purtătorii crucii. Dacă ne ridicăm ochii minții spre locașurile cerești și-i cercetăm pe viețuitorii de acolo, vom constata că nici unul dintre ei n-a ajuns sus decât pe calea răbdării. Suferințele îndurate cu răbdare sunt pietre prețioase care împodobesc în cer cununa sfinților. De multe ori, când Îl urmăm pe Hristos, suntem ironizați și batjocoriți, suntem marginalizați și socotiți ipocriți. Dar să ne fie clar că drumul spre Împărăție este crucea de fiecare zi, căci nimeni nu s-a suit la cer cu comoditate”.
Mănăstirea Oașa a fost înființată în anul 1990, funcționând ca așezământ monastic de maici până în anul 1999, iar din anul 2000 a devenit vatră monahală de călugări. Mănăstirea Oașa, cu hramul principal la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, adăpostește o părticică din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, în a cărui zi de pomenire este sărbătorit cel de-al doilea hram. Pelerinii care poposesc la Mănăstirea Oașa se pot închina și unei copii după Icoana Maicii Domnului „Pantanassa”, primită de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos.