La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Liturghie arhierească la Mănăstirea Sibiel
În Duminica a 2-a după Rusalii, a Sfinţilor Români, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a liturghisit la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Sibiel, judeţul Sibiu.
Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al mănăstirii. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul „Filotheos”, condus de Marius Talmaţchi. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Florin Adrian Moga a fost hirotonit diacon.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit credincioşilor despre Duminica Sfinţilor Români şi a evidenţiat mijlocirea acestora pentru credincioşii care îi cinstesc.
„Biserica îi recunoaşte pe cei pe care Dumnezeu îi scoate în evidenţă prin viaţa lor deosebită şi îi trece în rândul sfinţilor. Nu Biserica face sfinţi, ci ea proclamă sfinţenia unor personalităţi care au lucrat în viaţa ei, şi iată că Sinodul Bisericii, printr-o procedură deosebită, le trece pe aceste persoane în calendar, întru pomenire. Dacă i-am pomenit pe toţi sfinţii duminica trecută, iată că duminica aceasta ne aplecăm cu o cinste deosebită asupra sfinţilor români, pentru că este o mare bucurie şi demnitate pentru noi să ştim, să vedem şi să ne bucurăm de mijlocirea celor de acelaşi neam cu noi”, a subliniat ierarhul.
La final, părintele stareţ Casian Voicu i-a mulţumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste obştea mănăstirii şi peste pelerini şi i-a oferit în dar o icoană.
În aceeaşi zi, ierarhul a vizitat Muzeul „Pr. Zosim Oancea” din Sibiel, unde sunt peste 650 de icoane pe sticlă de o valoare inestimabilă. În prezent, sub coordonarea pr. Bogdan Fluieraş, au loc lucrări de reamenajare şi de înfrumuseţare a spaţiilor de expoziţie.