În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Liturghie arhierească la mănăstirea vâlceană Jgheaburi
În Duminica a XXIX-a după Rusalii, „a celor zece leproşi“, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ a Mănăstirii Jgheaburi, din comuna Stoeneşti, judeţul Vâlcea, informează arhiram.ro. În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, PS Emilian a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Luca, subliniind faptul că iubirea, recunoştinţa şi mulţumirea faţă de Dumnezeu şi de aproapele, după modelul sfinţilor, sunt necesare pentru sfinţirea vieţii şi dobândirea Împărăţiei cerurilor.
Mănăstirea Jgheaburi se află în comuna Stoeneşti, judeţul Vâlcea. Complexul monahal, aşezat în umbra unei văi adânci şi strâmte, mărginită de râpi înalte şi repezi, împădurite şi alunecoase, rămâne mărturie a existenţei sihaştrilor în această zonă încă din timpul lui Radu Negru, în anul 1310. Actuala biserică a schitului datează din 1827, fiind ridicată de preoţii din Cheia şi Cacova cu ajutorul localnicilor, pe locul ctitoriei lui Matei Basarab din 1640. Pomelnicul, redat în zidul proscomidiarului, începe cu „leat 1300“. Totuşi, primul nume este acela al lui Radu Negru, urmat de un Mihai, de Dan şi de Mircea. Cert este că, în momentul în care a trecut pe aici, Sfântul Nicodim a găsit un sihastru, continuator al tradiţiei pustniceşti de lângă izvorul cu apă sulfuroasă.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, din anul 2006 şi până în prezent se execută ample lucrări de consolidare a bisericii şi de restaurare şi conservare a picturii.