La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Liturghie arhierească la Mănăstirea Valea Bistrei
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfinţii Ierari Ilie Iorest şi Sava Brancovici“ din Valea Bistrei, aproape de oraşul Câmpeni, judeţul Alba. Slujba religioasă a fost oficiată miercuri, 3 decembrie, iar IPS Arhiepiscop Irineu a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi a hirotonit diacon pe tânărul teolog Vasile Gherman. Ierarhul a binecuvântat obştea de maici a mănăstirii şi a rostit şi un cuvânt de învăţătură, în care a detaliat, pornind de la cuvintele Evangheliei, diferitele aspecte ale îmbogăţirii omului în Dumnezeu şi ale parcursului vieţii noastre în această perioadă cu totul specială, de pregătire pentru Sărbătoarea Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos.
„Ziua de 3 decembrie este o zi aleasă pentru mănăstirea noastră întrucât avem marea binecuvântare şi bucurie de a-l avea în mijlocul nostru pe Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Irineu, care a slujit pentru prima dată la noi Sfânta Liturghie. Mulţumim Înaltpreasfinţitului Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia că s-a gândit să fie în mijlocul nostru, deşi timpul pare destul de potrivnic acum şi-L rugăm pe Dumnezeu să-l întărească şi să-l călăuzească în slujirea sa“, a spus stareţa mănăstirii, monahia Taisia Savu.
Mănăstire înfiinţată în 1999
Mănăstirea din Valea Bistrei este situată pe Valea Arieşului, la 2 km distanţă de oraşul Câmpeni. Istoria mănăstirii începe în anul 1998, când familia Precup Gheorghe şi Aurelia au donat o suprafaţă mică de teren, în vederea construirii unui schit. Piatra de temelie a fost pusă un an mai târziu. Începând cu anul 2001, aşezarea monahală de pe Valea Bistrei fiinţează ca schit de maici, iar din data de 28 septembrie 2012 a fost ridicată la rang de mănăstire cu viaţă de obşte. În această mănăstire se ostenesc în prezent cinci maici. (Pr. Florin Croitoru)