În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Liturghie arhierească la Parohia Harşu
Sfântul Mare Mucenic Haralambie a fost prăznuit de credincioşii parohiei craiovene Harşu, în ziua de marţi, 10 februarie. Cu acest prilej, în mijlocul lor a poposit Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Ca în fiecare an, ziua de 10 februarie are o semnificaţie deosebită pentru credincioşii din Parohia „Sfinţii Ioachim şi Ana“-Harşu din Craiova. Fiind printre puţinele locaşuri din Oltenia închinate Sfântului Mare Mucenic Haralambie, Biserica Harşu a îmbrăcat veşmântul de praznic, în mijlocul credincioşilor fiind prezent IPS Părinte Irineu, care le-a împărtăşit cuvânt de învăţătură duhovnicească şi arhiereşti binecuvântări. La finele slujbei euharistice, preotul paroh Viorel Dică a ţinut să mulţumească IPS Părinte Mitropolit pentru purtarea de grijă, menţionând totodată că ziua ocrotitorului spiritual este şi momentul de tradiţie al întâlnirii cu arhiereul locului.
După Sfânta Liturghie, credincioşii au primit pachete cu prinoase. Totodată, pentru a plini bucuria prăznuirii, au fost împărţite daruri pentru copiii centrului social din parohie.
Biserica Harşu din Craiova este închinată Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana şi Sfântului Mare Mucenic Haralambie. Este monument istoric, numărându-se printre cele mai de seamă locaşuri de închinare din Arhiepiscopia Craiovei. În actualitatea vieţii filantropice şi catehetice s-au înrădăcinat cu timpul mai multe activităţi, organizate de fiecare dată cu mare folos duhovnicesc pentru credincioşi, tineri şi vârstnici deopotrivă: serile Harşu, şcoala de vară, darurile pentru săraci sau parteneriatele cu şcolile şi grădiniţele din parohie.
Activităţi pastoral-misionare şi în Arhiepiscopia Râmnicului
Activităţi pastoral-misionare au avut loc săptămâna trecută şi în Arhiepiscopia Râmnicului. Preoţii din cercul pastoral-misionar Bălceşti s-au întâlnit la Parohia Găneşti-Contea, din Protopopiatul Drăgăşani. După oficierea Tainei Sfântului Maslu, în prezenţa unui număr considerabil de credincioşi, preotul paroh Constantin Constantinescu a susţinut referatul „Regulamentul pentru organizarea şi funcţionarea Comisiei de pictură în Biserica Ortodoxă Română“. S-au dezbătut, apoi, probleme de ordin misionar, pastoral, cultural, social şi filantropic, în scopul intensificării misiunii pastorale în contextul problemelor legate de ora de religie, de abandonul şcolar şi situaţia copiilor ai căror părinţi lucrează în străinătate şi a celor cu probleme sociale.
S-a pus în discuţie documentaţia necesară construirii şi renovării locaşurilor de cult, găsirea unor soluţii pentru contracararea acţiunilor prozelitiste sectare şi selectarea unor metode cât mai atractive şi eficace pentru a veni în întâmpinarea tinerilor. Discuţiile au fost conduse de părintele Marian Bădulescu, responsabil al Cercului pastoral-misionar Bălceşti, care, în cuvântul de învăţătură, a subliniat importanţa parohiei şi mănăstirii în viaţa credincioşilor, în contextul declarării anului 2015 în Patriarhia Română Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii. (Pr. Nifon Dorin Iancu, arhid. Ioniţă Apostolache)