Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Liturghie arhierească la Sâmbăta de Sus
La Sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, credincioşii ardeleni au prilejul de a poposi la Mănăstirea "Brâncoveanu" de la Sâmbăta de Sus unde va fi omagiat vrednicul de pomenire mitropolit Antonie Plămădeală. Sfânta Liturghie arhierească şi Parastasul vor fi oficiate în paraclisul mănăstirii de către Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sbor de arhierei şi de preoţi.
Pe 29 august 2005, Ardealul şi întreaga ţară s-au întristat la aflarea veştii că venerabilul mitropolit Antonie Plămădeală a trecut în lumea drepţilor. Pentru credincioşii ardeleni, păstoriţi vreme de 23 de ani de mitropolitul Antonie, sărbătoarea din 29 august a devenit zi de pelerinaj la mormântul ierarhului din incinta mănăstirii braşovene. Şi în acest an, pentru a şaptea oară se va oficia o slujbă de pomenire la mormântul vrednicului păstor al Ardealului, în ziua trecerii sale la Domnul. Pomenirea va fi precedată de Sfânta Liturghie arhierească şi de slujba de Parastas, oficiate în paraclisul mănăstirii de la Sâmbăta de Sus. Soborul de arhierei şi de preoţi va fi condus de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului. "Sunt invitaţi mai mulţi ierarhi, preoţi din Ţara Făgăraşului şi din alte părţi ale Ardealului, precum şi familia mitropolitului Antonie Plămădeală, fratele său, Mihai Plămădeală, şi toţi cei care doresc să aducă un prinos de rugăciune celui care a păstorit ardelenii vreme îndelungată", ne-a spus stareţul mănăstirii braşovene, arhimandritul Ilarion Urs. Mitropolitul cărturar Mitropolitul Antonie Plămădeală a rămas în memoria ardelenilor ca un vrednic păstor de suflete, un predicator neegalat, o personalitate cu o cultură remarcabilă şi un aprig rugător către Cer. Venit din Basarabia, unde a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Chişinău, mitropolitul Antonie Plămădeală a studiat la Institutele Teologice din Bucureşti şi Cluj. A intrat în monahism în 1948, la Mănăstirea Prislop, iar în 1954 a fost arestat şi eliberat în 1956. Ieromonahul Antonie Plămădeală a fost exclus din cinul monahal şi din cler în perioada 1959-1968, timp în care a supravieţuit ca muncitor. Reprimit în cler, a fost numit secretar-şef la Institutul Teologic din Bucureşti şi a urmat studii doctorale la Heythrop College (Oxfordshire), apoi la Londra. Pe 27 decembrie 1970 a fost hirotonit vicar patriarhal, cu titlul "Ploieşteanul", pe 9 decembrie 1979, episcop de Buzău, iar pe 10 ianuarie 1982 a fost ales arhiepiscop al Sibiului şi mitropolit al Ardealului. După căderea comunismului, a fost numit membru de onoare al Academiei Române. A ctitorit la Mănăstirea Sâmbăta de Sus noua incintă, clădirile anexe, inclusiv Academia Teologică, biblioteca şi expoziţia de obiecte bisericeşti, carte veche şi icoane pe sticlă. A avut o activitate academică remarcabilă, iar pe plan extern a fost apreciat pentru relaţiile ecumenice.