Patru cete de colindători au vestit joi, 19 decembrie 2024, la Reședința Patriarhală, marea bucurie a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe
Liturghie arhierească la schitul din Şura Mare, judeţul Sibiu
Obştea Schitului „Acoperământul Maicii Domnului” de la Şura Mare, judeţul Sibiu, a primit binecuvântare arhierească în Duminica a 19-a după Rusalii, când doi arhierei au liturghisit la Altarul de vară al aşezământului monahal, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoţi de la parohii şi diaconi.
Sfânta Liturghie de duminică a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei. Această duminică a fost o prelungire a hramului din 1 octombrie, iar pelerinii şi credincioşii din localităţile apropiate schitului au participat în număr mare la sărbătoarea aşezământului monahal.
În cuvântul de învăţătură, Preasfințitul Părinte Episcop Andrei a vorbit despre principiile morale ale poporului român inspirate din Evanghelie.
„Noi, poporul român, avem o vorbă tare frumoasă şi o spunem de multe ori: «Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face!» Vedeţi, fraţi şi surori, ce rădăcini morale avem noi, creştinii români? Mântuitorul spune în Evanghelia de astăzi: «Precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea». Mântuitorul Iisus Hristos pune accentul pe a face binele, a face binele pe care ţi-l doreşti tu să ţi-l facă ţie alţii. Ceea ce pretinzi tu de la alţii să-ţi facă, aceea să oferi şi tu în egală măsură”, a subliniat ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, egumenul Schitului „Acoperământul Maicii Domnului” de la Şura Mare, pr. Calinic Teslevici a fost hirotesit arhimandrit şi a primit de la Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurenţiu însemnele specifice acestei demnităţi monahale. Ierarhul a vorbit, apoi, celor prezenţi despre minunile pe care la face Dumnezeu în fiecare zi pentru oameni.
.„Sfânta Scriptură spune că plata păcatului este moartea. Conştiinţa noastră ne spune, aşa cum mărturisim când ne împărtăşim, că «dintre păcătoşi, cel dintâi sunt eu». Dar iată că suntem vii, ne ţine Dumnezeu prin minune în viaţă, împotriva atâtor răutăţi cu care ne complacem”, a spus IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu.
Arhim. Calinic Teslevici a mulţumit, la final, celor doi arhierei pentru slujire şi binecuvântare, precum şi tuturor slujitorilor sfintelor altare şi credincioşilor prezenţi.