Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Liturghie arhierească la Schitul „Înălţarea Domnului“
Joi, 2 iunie, la praznicul Înălţării Domnului, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a participat la hramul Schitului "Înălţarea Domnului" din Reşiţa. Cu acest prilej, a săvârşit Sfânta Liturghie în paraclisul de vară, fiind înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
La Sfânta Liturghie au participat numeroşi credincioşi şi credincioase din Reşiţa şi din împrejurimi, precum şi un grup de elevi seminarişti însoţiţi de părinţi profesori de la Seminarul Teologic "Episcop Ioan Popasu" din Caransebeş. La momentul potrivit, foarte mulţi din cei prezenţi s-au împărtăşit cu Sfintele Taine, iar chiriarhul, în cuvântul său de învăţătură, a precizat: "Deasupra Cetăţii Reşiţei, ne-am adunat noi astăzi, la vreme potrivită, pe un timp prielnic, ca pe această înălţime să aducem o jertfă bine-primită înaintea Atotputernicului Dumnezeu: jertfa inimilor noastre - dragostea, credinţa, smerenia şi nădejdea noastră. Inimile noastre le-am pus înaintea Domnului astăzi şi împreună cu Apostolii, care s-au înălţat pe Muntele Măslinilor şi au privit la Iisus Care se ridica la cer, aşa şi noi, nu pe Muntele Măslinilor, lângă Cetatea Ierusalimului, ci pe acest deal binecuvântat, venind nu de la Ierusalim, ci de la Reşiţa, ne-am adunat ca, având vedere duhovnicească, ochi spirituali, să-L vedem şi noi duhovniceşte pe Iisus Hristos, Care la patruzeci de zile după Învierea Sa din morţi se înalţă la ceruri, şezând de-a dreapta Tatălui. Şi noi, astăzi, lăsând cetăţile în care locuim, ne-am adunat la ceas de rugăciune, în mijlocul nostru fiind Iisus Hristos, căci El a zis: Unde sunt adunaţi doi sau trei în numele Meu, sunt şi Eu în mijlocul lor. Iisus Hristos fiind în mijlocul nostru, noi adunaţi în jurul Lui, ne-am înălţat şi la propriu pe acest deal, dar mai ales duhovniceşte, ca să privim cu ochii duhovniceşti, cu ochii spirituali, la Domnul şi Stăpânul vieţii noastre, la Iisus Hristos, Cel mort şi Înviat, care după ce ne-a răscumpărat din robia păcatului, la patruzeci de zile după minunea cea mai mare a tuturor timpurilor, Învierea lui Iisus din morţi, Fiul lui Dumnezeu s-a Înălţat la ceruri". Construcţia Schitului "Înălţarea Domnului" a început în toamna anului 2004, pe terenul donat de o familie de credincioşi din Reşita, de către părintele stareţ ieromonah Daniil, ajutat de părintele misionar Simion din Reşiţa, împreună cu un grup de credincioşi. Sfinţirea locului viitoarei biserici a complexului monahal a avut loc la 15 septembrie 2004, Sfânta Liturghie fiind oficiată de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, la vremea aceea Episcop al Caransebeşului. Schitul este aşezat pe Dealul Arşilor şi reprezintă o vatră de aducere aminte despre jertfa eroilor şi a martirilor neamului din acest ţinut, arşi pentru credinţa strămoşească, pentru adevăr şi dreptate. (Diac. Nicolae Codrea, Darius Herea)