Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Liturghie arhierească la Schitul Păltiniş
Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie, duminică, 2 ianuarie, la Schitul "Schimbarea la Faţă" din staţiunea Păltiniş. După Sfânta Liturghie, Mitropolitul Ardealului a sfinţit o troiţă de la intrarea în incinta aşezământului monahal.
Cunoscut în ţară ca locul unde este adăpostit mormântul filosofului Constantin Noica, schitul din staţiunea montană Păltiniş a fost în a doua zi din an loc de pelerinaj şi rugăciune. Credincioşii din Sibiu şi împrejurimi, dar şi turişti veniţi să petreacă o vacanţă de vis în Munţii Cindrel, au umplut micuţa biserică din lemn a schitului. IPS Laurenţiu a oficiat Sfânta Liturghie în duminica dinaintea Bobotezei, înconjurat de doi ieromonahi şi un arhidiacon, iar răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenţi de la Facultatea de Teologie "Andrei Şaguna" din Sibiu, conduşi de protosinghelul Macarie Ţuţul, eclesiarhul Catedralei mitropolitane din oraş. "Cel mai ascet dintre profeţi" În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre perioada pregătitoare dinaintea praznicului "Botezul Domnului", despre activitatea şi misiunea Sf. Ioan Botezătorul şi despre rolul apei sfinţite la Bobotează. "Lucrarea pe care a împlinit-o Sf. Ioan Botezătorul a fost una mare şi providenţială, pentru că el a fost cel care a adunat în jurul său poporul mesianic, cei care l-au primit pe Mântuitorul Iisus Hristos. Unii dintre ucenicii săi au devenit ucenicii lui Hristos. El este cel care Îl va descoperi pe Mielul lui Dumnezeu, venit să ridice păcatele lumii şi va săvârşi lucrarea pe care a acceptat-o Mântuitorul Iisus Hristos pentru noi, de a fi botezat în râul Iordan. Evanghelia de astăzi cuprinde prezentarea acestui profet ales al lui Dumnezeu. Dacă el a fost cel prevestit ca să aducă glasul lui Dumnezeu şi să vestească în pustie, pentru că acolo şi-a început activitatea sa de vestire şi apoi a continuat la râul Iordan, Sf. Ioan Botezătorul este prezentat ca fiind cel mai ascet dintre profeţii din Scriptură. Starea sa duhovnicească, asceza lui, au fost faza pregătitoare pentru el, pentru momentul în care a fost ales să înceapă prevestirea sa şi printr-un act practic, prin botezul cu apă. Acest botez se deosebeşte de cel creştin, pentru că era un botez spre iertarea păcatelor. Încă nu erau pironite pe Cruce păcatele omenirii", a spus Părintele Mitropolit. Troiţă nouă la poarta schitului După cuvântul ierarhului, părintele stareţ Valeriu Luca a mulţumit IPS Laurenţiu pentru prezenţa la schit şi credincioşilor care au venit în număr mare la Sfânta Liturghie. La sfârşitul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit a sfinţit o troiţă de la intrarea în incinta schitului, ridicată cu sprijinul unui credincios din Ploieşti. "Troiţa a fost ridicată în apropiere de locul unde a mai existat o troiţă veche, despre care nu ştim prea multe. Este o troiţă din lemn, în stil maramureşean", ne-a explicat părintele stareţ Valeriu. În apropierea troiţei se află un izvor care va fi amenajat, astfel încât pelerinii veniţi aici să poată lua apă.