La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Liturghie arhierească la Schitul „Sfântul Siluan Athonitul” de la Cut
În ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Siluan Athonitul, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a liturghisit la schitul de la Cut, judeţul Alba, cu prilejul hramului aşezământului monahal. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Mihnea Mocanu a fost hirotonit preot pentru Parohia Băgaciu, Protopopiatul Târnăveni. La finalul slujbei, pr. Teofan Popa, egumenul așezământului monahal de la Cut, a fost hirotesit întru protosinghel, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Adresându-se celor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a spus: „În călătoria noastră pe acest pământ, care nu-i deloc ușoară, e bine să-L acceptăm pe Hristos ca tovarăș de drum și, împreună cu El, noi vom ajunge la țintă împliniți și biruitori. Viața noastră pe pământ este o nouă «Mare a Tiberiadei» pe care Mântuitorul nostru apare și umblă acum, precum a făcut demult. El este gata să ne ajute când pescuim în ape tulburi, adică atunci când ne ostenim fără rod sau atunci când suntem dezamăgiți din cauza eșecurilor și frustrărilor noastre”.
Schitul „Sfântul Siluan Athonitul” de la Cut a fost înființat în anul 2005, la inițiativa pr. paroh Adrian Nistor și a ctitorului Ilie Paștiu din Sebeș, cu implicarea a trei monahi veniți de la Mănăstirea Rebra-Parva (judeţul Bistrița-Năsăud) şi cu sprijinul a numeroşi credincioși care au donat suprafețele de teren necesare edificării vetrei călugărești. La schit se află un fragment din moaștele Sfântului Siluan Athonitul.