În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Liturghie arhierească şi procesiunea de Rusalii, la Cluj‑Napoca
În Duminica Pogorârii Sfântului Duh (numită și a Cincizecimii sau a Rusaliilor), Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a liturghisit la Catedrala Mitropolitană din Cluj‑Napoca. Vecernia plecării genunchilor a fost urmată de tradiționala procesiune de Rusalii prin centrul municipiului Cluj‑Napoca.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit despre Darurile Duhului Sfânt şi despre întemeierea Bisericii creștine, la Rusalii. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu. În cadrul slujbei, ierarhul a sfințit spicele de grâu și a rostit rugăciuni pentru roadele pământului.
La finalul Liturghiei, Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei i‑a felicitat și premiat pe cei 35 de elevi olimpici din județul Cluj care au obținut rezultate excepționale la faza județeană și națională a Olimpiadei de religie, la Olimpiada interdisciplinară limba și literatura română și religie „Cultură și spiritualitate românească” și la Olimpiada națională a seminariilor și liceelor teologice ortodoxe. Din partea ierarhului, fiecare elev olimpic și profesor coordonator au primit o diplomă de apreciere și o carte de rugăciuni, iar elevii au primit și premii în bani.
Procesiunea de Rusalii
În fața catedralei, începând cu ora 17:00, Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei și Preasfințitul Părinte Episcop‑vicar Benedict Bistrițeanul au săvârşit Vecernia plecării genunchilor, urmată de tradiționala Procesiune de Rusalii prin centrul municipiului Cluj‑Napoca. Au luat parte numeroși credincioși, preoții din Cluj‑Napoca și cei din împrejurimi.
Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei a adresat un cuvânt de învățătură mulțimii adunate în Piața Avram Iancu, vorbindu‑le despre nostalgiile rurale legate de sărbătoarea Rusaliilor.
După încheierea procesiunii în centrul municipiului Cluj‑Napoca, au fost binecuvântate spicele de grâu şi au fost rostite rugăciuni pentru natură.
Manifestarea, inițiată în anul 2011 de Părintele Mitropolit Andrei, continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru roadele pământului şi pentru mediul înconjurător la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt.