În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Liturghie arhierească şi sfinţire de centru social, în Parohia Pietriş
Ziua de duminică, 7 decembrie 2014, a fost una istorică pentru Parohia Pietriş din comuna ieşeană Dolheşti, slujba Sfintei Liturghii, urmată de slujba de sfinţire a unui centru social parohial, fiind oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Până la această dată, în biserica din Pietriş nu mai fusese săvârşită nici o Liturghie arhierească.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din localitatea Pietriş, comuna Dolheşti, judeţul Iaşi, a fost duminica trecută neîncăpătoare la slujba Sfintei Liturghii oficiată de IPS Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Slujba arhierească a debutat cu citirea unei rugăciuni de dezlegare, răspunsurile la strană fiind date de o parte din membrii Corului „Byzantion“, dirijaţi de prep. univ. drd. Adrian Sîrbu.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei după citirea Sfintei Evanghelii. „Omul este chemat să lupte încă din pântecele maicii sale pentru a supravieţui, apoi, după naştere, pentru a creşte, apoi pentru a fi educat aşa cum se cuvinte, apoi pentru a dobândi cele de trebuinţă sieşi şi familiei. Viaţa omului este aşadar o luptă din tinereţe până la marginea mormântului. Există însă şi o altă luptă, în general mai neglijată, anume dorinţa omului de a-şi hrăni şi de a-şi păzi sufletul. Dacă în viaţa noastră obişnuită avem mulţi duşmani care se luptă cu noi, în viaţa duhovnicească avem, pe lângă duşmanii obişnuiţi, şi pe cei pe care Sfântul Apostol Pavel, în Epistola către Efeseni, îi numeşte «stăpâniile şi puterile întunericului». Viaţa omului este o cruce zilnică, o luptă permanentă care trebuie dusă cu armele pe care Dumnezeu l-a înzestrat pe om prin Sfântul Botez: adevărul, dreptatea, pacea, credinţa şi rugăciunea“, le-a spus IPS Teofan credincioşilor prezenţi.
„Comunitatea din Pietriş avea nevoie de această casă social-parohială“
La finalul Sfintei Liturghii, după cuvântul părintelui protopop Vilie Doroşincă, care a vorbit despre situaţia pastoral-administrativă a comunităţii din Pietriş, pr. paroh Marian Viorel Nimerincu a făcut referire la centrul social parohial din curtea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“: „Comunitatea din Pietriş avea nevoie de această casă social-parohială, unde nu doar se va lua masa la praznice sau la diferite evenimente, ci în ea ne vom aduna tineri, copii şi vârstnici pentru a învăţa ce este o cateheză, pentru a învăţa ce înseamnă să fim uniţi în jurul Bisericii şi pentru a desfăşura activităţi sociale şi filantropice care să ne apropie mai mult de Dumnezeu“. Pentru implicarea de care a dat dovadă în activitatea misionar-administrativă, IPS Mitropolit Teofan l-a hirotesit pe preotul paroh Marian Viorel Nimerincu iconom stavrofor, oferindu-i crucea, bederniţa şi brâul roşu. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa i-a felicitat pe enoriaşii din Pietriş, oferind distincţie de vrednicie tuturor celor care au ajutat de-a lungul timpului la ridicarea şi înfrumuseţarea centrului parohial.
Slujba Sfintei Liturghii a fost urmată de slujba de sfinţire a centrului social parohial din curtea bisericii, loc menit pentru organizarea de cateheze pe diferite categorii de vârstă şi pentru activităţi culturale, sociale şi filantropice. La etajul centrului va funcţiona un birou şi un apartament parohial. Înainte de plecarea din Parohia Pietriş, IPS Teofan a fost colindat atât de copiii din această localitate, cât şi de un grup de instrumentalişti la fanfară.
Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ din localitatea Pietriş, comuna Dolheşti, judeţul Iaşi, aparţine de Protopopiatul Iaşi 2 şi a fost înfiinţată odată cu numirea preotului Marian Viorel Nimerincu ca şi paroh în anul 2006. Este o parohie misionară, aflată la 50 km de oraşul Iaşi, formată din 180 de familii, în majoritate de etnie romă. Biserica actuală a parohiei a fost construită în anul 1952, conform unui studiu făcut de către ing. Vicu Merlan în cartea „Dolheşti 600“.