De praznicul Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos, Schitul Locurele şi Mănăstirea Lainici din judeţul Gorj au îmbrăcat straie de sărbătoare, serbându-şi hramul. Mii de pelerini au venit la închinare pe Defileul Jiului, înălţând rugăciuni de mulţumire către Dumnezeu în stăreţia Sfântului Irodion.
Binecuvântările s-au revărsat din belşug peste cei prezenţi, prin slujirea a cinci ierarhi de seamă ai Bisericii Ortodoxe: Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, şi Preasfinţitul Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria.
Liturghie arhierească la Schitul Locurele
Ceremoniile religioase de hram au început încă de luni seara, prin săvârşirea slujbei Privegherii atât la Schitul Locurele, cât şi la biserica de jos a mănăstirii. Cei care au avut bunăvoinţă şi răbdare au parcurs pedestru câţiva kilometri ce despart mănăstirea de schitul aşezat la înălţime. Aici, s-au putut bucura, la ceas de seară, de minunatele cântări bisericeşti, interpretate la strană de un grup de psalţi de la Catedrala episcopală din Drobeta-Turnu Severin. Câteva sute de credincioşi s-au alăturat în rugăciune soborului de preoţi şi în ziua praznicului, adunându-se, cu mic, cu mare, în ograda umbrită a Schitului Locurele şi în poieniţa din apropiere. Slujba euharistică a fost săvârşită de PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.
Cuvântul ierarhului de la sfârşitul Sfintei Liturghii a fost plin de învăţături folositoare unei vieţi autentice de creştin şi întemeiat pe tradiţia cărturărească a Sfinţilor Părinţi. Ierarhul mehedinţean a îndemnat credincioşii la apropierea de Biserică şi de Dumnezeu, în Care se află nădejdea tuturor oamenilor de bine, sănătate şi mântuire.
Schimbarea la Faţă, „o poartă deschisă spre Împărăţia lui Dumnezeu“
De aceeaşi bucurie, a duhului împlinit în armonia comuniunii, au avut parte şi miile de pelerini care s-au perindat întreaga noapte pentru a se închina moaştelor Sfântului Irodion şi au rămas la Mănăstirea Lainici, participând la Sfânta Liturghie, oficiată în sobor de patru arhierei, alături de preoţi şi diaconi. Cântările liturgice au fost interpretate de un grup de psalţi din Craiova, conduşi de prof. Victor Şapcă.
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei, IPS Părinte Irineu a vorbit credincioşilor despre semnificaţia teologică a minunii petrecute pe Muntele Taborului, subliniind faptul că Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos şi arătarea Sa în toată slava dumnezeiască celor trei Apostoli, Petru, Iacov şi Ioan, trebuie să fundamenteze dorinţa schimbării noastre interioare, pentru a putea păşi pe calea mântuirii. „Schimbarea la Faţă a Domnului reprezintă o chemare adresată tuturor credincioşilor la o schimbare de gând şi de simţire. Chiar dacă noi nu am fost pe Muntele Taborului şi am primit Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos prin mărturia celor trei Apostoli prezenţi la eveniment, trăim această schimbare de fiecare dată când participăm la Sfânta Liturghie. Astfel, Biserica devine muntele Tabor, iar locul cel mai înalt al acesteia se face Sfântul Altar, acolo unde ierarhii şi preoţii cheamă Sfântul Duh pentru a ne sfinţi. În această atmosferă trăim la fiecare Sfântă Liturghie schimbarea la faţă sau dumnezeiasca prezenţă care ne poartă către Împărăţia cerurilor. Dumnezeu ne descoperă de fiecare dată la Sfânta Liturghie ceva nou, ceva deosebit, căci harul şi împărtăşirea dumnezeiască nu se repetă niciodată. Prin urmare, Schimbarea la Faţă a Domnului trebuie să fundamenteze şi schimbarea noastră interioară pentru a putea merge pe calea mântuirii. Şi aceasta o putem realiza prin Sfintele Taine ale Bisericii, prin spovedanie, prin împărtăşanie, prin viaţă curată. Schimbarea la Faţă este aşadar o poartă deschisă spre Împărăţia lui Dumnezeu. Este icoana veacului ce va să vie, când vom deveni din oameni pământeşti oameni cereşti. Iată cum această sărbătoare este aşezată în Postul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, pentru a avea un motiv în plus de îndreptare a vieţii noastre, ştiut fiind că Maica Domnului este ocrotitoarea şi sprijinitoarea întregului neam omenesc“, a spus IPS Părinte Irineu.
După Sfânta Liturghie, clericii şi credincioşii au luat parte la agapa pregătită cu purtarea de grijă a arhimandritului Ioachim Pârvulescu, stareţul mănăstirii, atât în cinstitul aşezământ, cât şi la noua trapeză a schitului.
Istoria hramului de la Locurele
Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului, ca hram al Mănăstirii Lainici, se leagă mai mult de istoria Schitului Locurele. Cinstitul aşezământ monahal este aşezat pe versantul vestic al Văii Jiului, la o altitudine de 750-800 m, pe muntele Gropul din masivul Vâlcan. A fost temeluit între anii 1850 şi 1852, prin osteneala monahilor Luca şi Cleopa.
Hramul ales, „Schimbarea la Faţă“, se leagă de o veche tradiţie monahală, după care cei ce fac sihăstrie în munţi se aseamănă Apostolilor Petru, Ioan şi Iacov care pe Muntele Taborului au văzut minunea Schimbării la Faţă a Mântuitorului Hristos, aşa cum menţionează Sfintele Evanghelii. (Gheorghe Cioiu, Cătălin Cernătescu)