Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Liturghie în prima zi din an la Catedrala „Sfântul Dumitru“
Sute de credincioşi au sărbătorit prin rugăciune prima zi a anului 2011, la Catedrala mitropolitană "Sfântul Dumitru" din Craiova. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Irineu, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
Catedrala mitropolitană din Craiova a devenit neîncăpătoare sâmbătă, 1 ianuarie 2011, de sărbătorile "Tăierii împrejur a Domnului" şi "Sfântului Vasile cel Mare". La finalul Sfintei Liturghii, IPS Irineu a citit "Molitfele Sfântului Vasile cel Mare" şi i-a binecuvântat pe credincioşii prezenţi. "Să cerem iertare lui Dumnezeu" În cuvântul de învăţătură rostit, IPS Irineu a detaliat semnificaţia teologică a praznicului "Tăierii împrejur": "Acest ritual rămâne legat de poporul iudeu, ca o îngrădire a poftei trupeşti din viaţa şi comportamentul de zi cu zi. Noi, creştinii, suntem tăiaţi împrejur în duh, adică sufleteşte, pentru că nu tăierea unei părţi a trupului ne înfrânează de la păcat, ci tăierea patimii din sufletul nostru, aşa cum ne învaţă Mântuitorul Hristos. Aşadar, tăierea împrejur este o circumcizie a inimii, a minţii, a gândului şi a cugetului". În continuare, Mitropolitul Olteniei a subliniat importanţa deosebită pe care o are marele ierarh capadocian pentru viaţa Bisericii: "Sfântul Vasile cel Mare a luminat în întreaga lume prin învăţătura şi viaţa sa aleasă. Din fragedă copilărie a învăţat dragostea şi dorul după Dumnezeu. El ne arată că singura înţelepciune este gândul la moarte, cu toate că acest lucru rămâne şi astăzi de neînţeles pentru mulţi dintre noi. Nu există bucurie mai mare decât acolo de unde ne vine adevărul, de aceea mesajul sfântului reflectă o realitate ce ar trebui să marcheze permanent viaţa noastră. Slujba de astăzi este o alcătuire binecuvântată a Sfântului Vasile, este o adevărată revelaţie a lui Dumnezeu. Acolo, în reculegerea sa, în rugăciunea sa, în lacrimile sale şi în chemarea Duhului Sfânt, Vasile cel Mare a primit descoperirea Sfintei Liturghii. Dacă înţelegem înălţimea Sfintei Liturghii, ne dăm seama cât de sus s-a ridicat sfântul în trăirea sa spirituală şi cât de mult s-a curăţit pentru a-L primi pe Dumnezeu în mintea şi în viaţa sa. El mai este cunoscut de Sfânta Biserică ca ocrotitor al familiei creştine, al celor bolnavi, al celor care sunt stăpâniţi de duhurile necurate. El este părintele care a mărturisit despre Fiul lui Dumnezeu Înomenit şi a vorbit despre Duhul Sfânt "care de la Tatăl purcede". Pentru toate aceste daruri şi virtuţi, Sfântul Vasile este cinstit şi lăudat de întreaga creştinătate". În final, IPS Irineu a arătat că timpul ne este dăruit de Dumnezeu pentru pocăinţă şi mântuire: "Este necesar ca la început de an să ne aducem aminte în primul rând de lucrurile bune din viaţa noastră, dar şi de cele rele pentru ca să ne pocăim. În aceste clipe să cerem iertare lui Dumnezeu pentru a călca drept pe calea vieţii", a conchis Înalt Preasfinţia Sa. În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Ovidiu Doran a primit Taina Preoţiei pe seama parohiei cu hramul "Sfântul Ioan Valahul" din cartierul craiovean Craioviţa. A doua zi, în Duminica de dinaintea Botezului Domnului, IPS Părinte Mitropolit a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală "Madona Dudu" din Craiova.