Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Liturghie la începutul Postului Crăciunului
În biserica Mănăstirii Slănic Moldova a fost oficiată, în prima zi a Postului Crăciunului, Sfânta Liturghie de către pr. Constantin Alupei, protopop al Protopopiatului Oneşti. Slujba s-a săvârşit cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, iar răspunsurile la strană au fost oferite de Corala "Ierotheos" a preoţilor Protopopiatului Oneşti.
Preoţii care formează Corala "Ierotheos" a Protopopiatului Oneşti, alături de părintele protopop Constantin Alupei, s-au aflat miercuri, 14 noiembrie, la Mănăstirea Slănic Moldova din judeţul Bacău. O parte dintre slujitorii sfântului altar au oficiat Sfânta Liturghie, iar ceilalţi au oferit răspunsurile la strană. "Acum, la începutul Postului Crăciunului, ne-am bucurat de binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, de a merge la Mănăstirea Slănic pentru a săvârşi Sfânta Liturghie. Prin această slujbă am cerut ajutor lui Dumnezeu, pentru ca drumul spre Betleem să ne fie încărcat cu alese binecuvântări. A fost o zi în care ne-am bucurat duhovniceşte, fiecare simţindu-ne îndatoraţi să ne rugăm pentru rudele şi credincioşii pe care îi avem încredinţaţi spre calea mântuirii. În această zi (n.r. miercuri) l-am pomenit pe Sfântul Apostol Filip şi pe Sfântul Grigore Palama. Am avut un imbold în plus să cerem ajutor de la Dumnezeu, ca ucenici aleşi ai Mântuitorului Hristos, pe care Îl aşteptăm să vină pentru a ne întări în curaj, în înţelepciune şi în pastoraţie. Ne-am rugat ca toţi credincioşii să se bucure de pace, de sănătate şi pentru zile uşoare. La sfârşitul celor 40 de zile ne aşteaptă marea bucurie a Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos. Dorim ca această bucurie să fie în casele tuturor celor cărora noi ne adresăm cu smeritele noastre urări. Dorim să fim înălţaţi de către îngerii care au cântat atât de frumos asupra Betleemului: "Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace". Şi noi vom aduce doxologia cuvenită la marea sărbătoare a Naşterii Domnului din anul 2012", a mărturisit pr. protopop Constantin Alupei. Mănăstirea Slănic este situată pe muntele Bolovanu la o altitudine de 900 metri şi la aproximativ zece kilometri de staţiunea Slănic Moldova. Hramul bisericii mari este "Sfântul Ştefan cel Mare", iar paraclisul de iarnă este închinat Schimbării la Faţă. "Mănăstirea Slănic este un loc al liniştii, fiind o aşezare monahală semnificativă amplasată deasupra plaiurilor Slănicului, Oituzului, Poiana Sărată şi Hârja. Am căutat să ne rugăm pentru toţi cei care sunt în suferinţă. Ne-am dorit liniştea pe care fiecare suflet o caută în timpul postului, atât în bisericile parohiale, cât şi în cele de mănăstire", a mai spus pr. protopop Constantin Alupei.