„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Liturghii arhiereşti în Mitropolia Olteniei
Credincioşii gorjeni au participat în număr mare la slujba de sfinţire a bisericii cu hramurile „Sfânta Treime“ şi „Sfântul Nicodim“ de la Mănăstirea Vişina. Rânduiala liturgică de sfinţire şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Preasfinţitul Părinte Nicodim a liturghisit în Parohia Traian, judeţul Mehedinţi, unde a instalat un nou preot.
Mănăstirea Vişina din judeţul Gorj a îmbrăcat haine de sărbătoare cu ocazia prezenţei IPS Părinte Mitropolit Irineu, care a oficiat aici slujba de sfinţire a sfântului locaş şi Dumnezeiasca Liturghie. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 4 octombrie, şi a fost încununat de prezenţa a peste două sute de pelerini.
„Trebuie să stăruim în rugăciune, în evlavie şi în frică de Dumnezeu“
În cuvântul de învăţătură rostit la finele slujbei, IPS Irineu a evocat momentul istoric al sfinţirii noului locaş de închinare, ridicat pe temelia unei frumoase tradiţii monahale, statornicită aici chiar de Sfântul Nicodim de la Tismana. „După câteva sute de ani, mănăstirea aceasta îşi revine, renaşte şi în jurul acestor ruine ale bisericii vechi înfloreşte din nou viaţa călugărească. Prin acest eveniment liturgic se reface şirul lung al înaintaşilor noştri şi apoi, mai departe, prin noi, al urmaşilor noştri. Aducându-ne aminte de cuvintele Sfântului Evanghelist Luca, pe care le-am auzit astăzi la Sfânta Liturghie, «şi erau cu toţii uimiţi şi-L slăveau pe Dumnezeu», putem spune şi noi «astăzi, am văzut lucruri minunate şi de nespus!». Într-adevăr, astăzi suntem uimiţi de lucrarea lui Dumnezeu, Care nu părăseşte niciodată lucrarea sfinţilor, Care nu părăseşte niciodată rugăciunile şi ostenelile lor. Aici, cu câteva sute de ani în urmă, Sfântul Nicodim a zidit mănăstire pentru călugări, împreună cu ucenicii săi. A întocmit această lucrare pe când trecea prin Defileul Jiului ca să ajungă la Prislop. Timpul însă a făcut ca aici să se aştearnă tăcerea. Ruinele acestea ne povestesc firul istoriei, ne aduc aminte de râvna înaintaşilor şi ne mărturisesc cât de mult noi trebuie să stăruim în rugăciune, în evlavie şi în frică de Dumnezeu. Ele ne învaţă că trebuie osteneală duhovnicească pentru ca jertfa noastră să fie primită înaintea lui Dumnezeu şi să fie rânduită pentru veşnicie“, a spus IPS Părinte Irineu.
În cadrul slujbei euharistice, IPS Părinte Mitropolit a hirotonit întru preot pe diaconul Iulian Miloşescu, pe seama Mănăstirii Jupâneşti din Protoieria Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj, şi întru diacon pe tânărul teolog Nicolae Ciupagea. La finele slujbei, ieromonahul Irodion Botez, stareţul Mănăstirii Vişina, a primit rangul de protosinghel. De asemenea, pentru sprijinirea lucrărilor de înfrumuseţare a sfântului locaş, mai mulţi binefăcători au primit gramate de mulţumire din partea centrului eparhial.
În Duminica a 19-a după Rusalii (5 octombrie), IPS Părinte Mitropolit Irineu a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de resfinţire a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ din Parohia Izvor, Protoieria Craiova Nord, judeţul Dolj.
Un nou preot pentru credincioşii parohiei mehedinţene Traian
Credincioşii parohiei mehedinţene Traian au, de sâmbătă, un nou preot. Este vorba despre Eugen Alexandru Păcuraru, proaspăt hirotonit şi instalat preot paroh în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ din localitate. Noul păstor de suflete a fost uns preot de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, în cadrul Sfintei Liturghii arhiereşti de sâmbătă, 4 octombrie. Alături de PS Părinte a luat parte la ceremonia religioasă un distins sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Sf. Nicodim“ de la Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu Severin. Actul de instalare a preotului Eugen Alexandru Păcuraru a fost citit înaintea credincioşilor, prezenţi în număr mare la eveniment, de către protoiereul Protopopiatului Vânju Mare, pr. Constantin Brumar.
Tot sâmbătă a avut loc şi o hirotonire întru diacon. Teologul Ionuţ Şteta a fost chemat în rândul clericilor mehedinţeni prin punerea mâinilor chiriarhului.
În cuvântul de învăţătură, PS Nicodim a arătat că la Parohia Traian s-au remarcat întotdeauna vrednici slujitori ai Sfântului Altar, conducători destoinici ai vieţii sprirituale comunitare. PS Părinte a îndemnat credincioşii prezenţi să fie alături de proaspătul hirotonit, arătând greutăţile pe care le întâmpină un om al lui Dumnezeu în lucrarea misionară pe care o desfăşoară.
Hirotonie şi instalare de preot la Schinteieşti
În Duminica a 19-a după Rusalii, pe 5 octombrie, PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia mehedinţeană Schinteieşti. Vizita chiriarhală a fost prilejuită de hirotonia unui nou preot pentru comunitatea locală. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Ionuţ Şteta a primit Taina Hirotoniei întru preot pe seama bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“.
La finele slujbei, pr. Sorin Iliescu, cel ce a păstorit credincioşii locului vreme de 5 ani, a evidenţiat numeroasele realizări administrative şi culturale, pe care le-a reuşit în strânsă conlucrare cu enoriaşii, buni creştini practicanţi. De aici înainte, pr. Iliescu va păstori credincioşii Parohiei Izvoru Bârzii, vacantată în luna februarie a anului curent, în urma trecerii la cele veşnice a vrednicului de pomenire preot Gheorghe Matei. (Prof. Vasile Gogonea, Cătălin Cernătescu)