La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Liturghii arhiereşti în Mitropolia Olteniei
În cea de a 20-a Duminică de după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a resfinţit biserica cu hramurile „Sfântul Vasile cel Mare şi Sfântul Antonie cel Mare“ din cartierul craiovean Brazda lui Novac. La rândul său, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a săvârşit Sfânta Liturghie în mijlocul credincioşilor severineni, la Catedrala Episcopală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“.
Biserica ce poartă hramurile „Sfântul Vasile cel Mare şi Sfântul Antonie cel Mare“, din cartierul craiovean Brazda lui Novac, a fost resfinţită duminică, 19 octombrie, în urma finalizării lucrărilor de pictură. Câteva sute de credincioşi, veniţi din toate zonele Cetăţii Băniei, au dorit să fie prezenţi la slujba de resfinţire şi la Sfânta Liturghie săvârşite de IPS Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
„Dumnezeu ne-a gătit locuri în Împărăţia Sa cea veşnică“
La finalul slujbei euharistice, IPS Părinte Mitropolit a ţinut un cuvânt de învăţătură despre pericopa evanghelică, citită la Sfânta Liturghie (Luca 7, 11-16). „Evanghelia de astăzi ne arată că şi tinerii mor, că viaţa noastră se află în mâna lui Dumnezeu, singurul care hotărăşte când plecăm din lumea aceasta. Să nu înţelegem însă ca moartea este neapărat o pedeapsă pentru viaţa noastră, pentru că ea este un dar de la Dumnezeu, întrucât El Însuşi este Cel Care ne cheamă permanent la viaţă. Numai că lumea aceasta şi trupurile noastre nu sunt cele mai bune locuri pentru sufletele noastre. Şi dacă lumea şi trupul omenesc nu ne sunt întotdeauna de folos, Dumnezeu ne-a pregătit ceva cu mult mai bun, ne-a gătit locuri în Împărăţia Sa cea veşnică, aşa cum spunem la slujba de înmormântare, citând Psalmistul: „Fericită este calea în care mergi astăzi suflete, că s-a gătit ţie loc de odihnă!“ Aşadar, cu toţii trebuie să ne pregătim pentru întâlnirea cu Mântuitorul Iisus Hristos. Pentru aceasta, să sporim credinţa, nădejdea şi dragostea, să nu ezităm în a face fapte bune, în ajutorarea semenilor aflaţi în nevoie, să nu aşteptăm să ne cuprindă neputinţa şi numai atunci să alergăm la Biserică. Să-L căutăm permanent pe Dumnezeu făcând tot ceea ce este plăcut Lui. Căci orice faptă bună pe care o facem nu rămâne fără răsplată în ceruri. Şi dacă-L chemăm permanent pe Dumnezeu, El nu ne va părăsi, va fi lângă noi şi ne va cuprinde cu iubirea şi milostenia Sa, aşa cum a făcut-o şi cu femeia văduvă din Nain căreia i-a redat fiul. Prin urmare, El ne va dărui tot ce cerem şi este spre folosul şi mântuirea noastră“, a conchis IPS Părinte Irineu.
În cadrul Sfintei Liturghii, doi tineri teologi au trăit momente de înaltă simţire duhovnicească primind Taina Hirotoniei. Astfel, Irinel Peptuşel a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Izvoare, Protoieria Băileşti, judeţul Dolj, iar Adrian Studineanu a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Lişteava, Protoieria Craiova Sud.
Piatra de temelie a bisericii care îi are ca ocrotitori pe Sfinţii Părinţi Vasile cel Mare şi Antonie cel Mare a fost pusă la 31 octombrie 2009 de către IPS Părinte Mitropolit Irineu. Sfântul locaş a fost ridicat în mai puţin de un an de zile, la 19 septembrie 2010, Mitropolitul Olteniei fiind prezent aici pentru slujba de sfinţire a noii biserici. Au urmat lucrările de pictare şi înfrumuseţare, fiind realizate cu sprijinul credincioşilor din parohie coordonaţi de pr. paroh Constantin Rusan. Pentru lucrarea săvârşită, ostenitorii şi persoanele de bine au primit gramate chiriarhale de mulţumire şi apreciere din partea Mitropoliei Olteniei, printre aceştia numărându-se şi preotul Grigore Cârstea.
PS Nicodim a slujit la Catedrala Episcopală din Turnu Severin
Câteva sute de credincioşi au trecut pragul Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin în Duminica a 20-a după Pogorârea Duhului Sfânt. Ei au aprins lumânări şi s-au rugat pentru sufletele celor dragi, vii sau adormiţi, luând apoi parte la slujba Utreniei duminicale şi la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie arhierească. În mijlocul credincioşilor s-a aflat PS Părinte Nicodim, care a săvârşit jertfa euharistică, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
Răspunsurile stranei au fost date atât în manieră corală, cât şi în tradiţionalul stil monodic bizantin de către cele două grupuri ale Catedralei Episcopale, „Sfântul Gheorghe“ şi „Sfântul Nicodim“.
Cu binecuvântarea ierarhului mehedinţean, cuvântul de învăţătură a fost rostit de către pr. Claudiu Crăciun, care a tâlcuit celor de faţă pericopa evanghelică. (Diac. Gheorghe Cioiu, Cătălin Cernătescu)