„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Liturghii arhiereşti la Ghindeni, Râmnic şi Severin
Credincioşii din Mitropolia Olteniei au primit în rugăciune învăţătura celei de a 5-a duminici după Rusalii, închinată de Sfânta Biserică Sfinţilor Părinţi de la Sinodul IV Ecumenic. Sfinte Liturghii arhiereşti au fost săvârşite la Ghindeni, în judeţul Dolj, la Biserica „Sfântul Nicolae“ din Râmnicu Vâlcea şi în Catedrala episcopală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Turnu Severin.
Biserica ce poartă hramurile „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ şi „Sfântul Gheorghe“ din Parohia Ghindeni, Protopopiatul Craiova Sud, a fost duminică, 13 iulie, plină de credincioşii care au participat la Sfânta Liturghie, săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură, IPS Părinte Mitropolit Irineu a detaliat pericopa evanghelică şi a subliniat rolul rugăciunii şi al participării la Sfânta Liturghie:. „De bună seamă că aici, unde suntem toţi reuniţi cu acelaşi gând, cu aceeaşi credinţă, avem pe Mântuitorul Hristos în mijlocul nostru, care împreună cu toţi sfinţii şi cu Preacurata Stăpâna noastră, de Dumnezeu Născătoarea, s-au rugat împreună cu noi. Căci în Împărăţia lui Dumnezeu, rugăciunea şi Sfânta Liturghie sunt elementele de bază. Acolo îngerii, împreună cu sfinţii, cântă: «Sfânt, Sfânt, Domnul Savaot, plin este cerul şi pământul de mărirea Ta!», cum ne învaţă Sfântul Proroc Isaia. Şi noi, în Sfânta Liturghie, avem aceste cântări şi le intonăm, le repetăm, întrucât dorim să fim alături de Domnul, aşa cum ne învaţă în rugăciunea «Tatăl nostru», «Precum în cer, aşa şi pe pământ». Astfel realizăm la Sfânta Liturghie legătura dintre cer şi pământ. Căci întotdeauna cerem ca Duhul Sfânt să vină peste noi, peste Cinstitele Daruri şi peste întreaga lume. Iar Preabunul Dumnezeu, care ne-a spus: «Orice veţi cere în numele Meu de la Tatăl veţi primi», în mod sigur ne trimite pe Duhul Sfânt care sfinţeşte viaţa noastră, Cinstitele Daruri şi întreaga lume. Rămâne doar ca noi să deschidem larg ochii sufletului nostru, pentru ca această lucrare dumnezeiască să vină, să se aşeze întru noi, să ne sfinţească şi să ne copleşească de căldura Duhului Sfânt“.
Parohia Ghindeni, scurt istoric
Localitatea Ghindeni, din judeţul Dolj, poziţionată la aproximativ 17 km de oraşul Craiova, pe ruta Bechet (DN 55), se încadrează într-un frumos ansamblu natural, fiind înconjurată de păduri, în apropiere de lacul Lala. Aşezarea este atestată documentar din secolul al XVI-lea, într-un hrisov din 7 noiembrie 1587, în timpul lui Mihnea Voievod. Săpăturile arheologice au scos la lumină mai multe monede de provenienţă bizantină, bătute în timpul împăratului Iustinian I, la Constantinopol (cca 518-522).
Viaţa bisericească a stat în strânsă legătură cu parcursul istoric al localităţii. Actuala biserică s-a ridicat în 1835, ctitori fiind „boieroaica Ana şi ginerele său Dimitrie Cnezu“. Între anii 1928 şi 1930 sfântul locaş a fost pictat integral în tehnica ulei de pictorul Tudor Mihail, în vremea preotului Ştefan Cotilici.
În lupta cu timpul, biserica parohială din Ghindeni a trecut de multe ori de la bunăstare la ruină. În 1953 a fost mistuită de un incendiu, fiind ulterior restaurată prin osteneala preoţilor slujitori şi a credincioşilor. În anul 1992, din iniţiativa preotului Constantin Popescu, s-a acoperit cu tablă de aluminiu şi s-a restaurat pictura. Lucrările au fost duse la bun sfârşit de pictorii Nicolae şi Lucreţia Preda. Slujba de resfinţire s-a săvârşit la 26 octombrie 1993, de vrednicul de pomenire mitropolit Nestor Vornicescu. Din 1994 şi până în prezent, în mijlocul credincioşilor din Ghindeni este preot paroh Lucian Stoica. În timpul său s-a împrejmuit cu gard curtea bisericii şi s-a ridicat o nouă clopotniţă, sfinţită la 25 septembrie 2001.
Bucurii duhovniceşti şi la Râmnicu Vâlcea
Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a fost prezent duminică în mijlocul credincioşilor la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“ din Râmnicu Vâlcea. Aici, IPS Varsanufie a slujit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. După slujbă, ierarhul le-a tălmăcit credincioşilor pericopa evanghelică rânduită a se citi.
Piatra de temelie a bisericii care l-a avut oaspete pe IPS Părinte Varsanufie a fost pusă la 22 septembrie 2007, de către IPS Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, terenul din cartierul Libertăţii fiind donat sfintei Arhiepiscopii a Râmnicului cu destinaţia expresă pentru construirea unei biserici în această zonă de către părintele arhimandrit Neonil Ştefan, stareţul Mănăstirii Frăsinei. Ctitorul principal al acestui aşezământ este inginerul Nicolae Sofianu, care conduce concernul „Grup Sofianu“ din municipiu.
Liturghie arhierească la catedrala din Turnu Severin
Tot duminică, La Turnu Severin, câteva sute de suflete au călcat pragul Catedralei episcopale „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ unde au participat la slujba arhierească. Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de soborul preoţilor şi diaconilor sfântului locaş amintit.
Răspunsurile stranei au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Nicodim“, bucurând sufletele creştinilor participanţi cu frumuseţea cântărilor bizantine.
Cu binecuvântarea PS Episcop, predica a fost rostită de pr. George Radu Trăilescu, care a vorbit celor prezenţi despre vindecarea celor doi demonizaţi din ţinutul Gadarei, arătând cât de important este sufletul omenesc pentru Dumnezeu, Cel ce a răscumpărat întreaga Creaţie prin jertfa de pe Cruce. La finalul slujbei, parohul catedralei, părintele consilier George Daniel Achim, a făcut cunoscute alte două momente importante ce vor avea loc în săptămâna 14-20 iulie, şi anume Ciumarca satului Godeanu, de pe 18 iulie, şi Zilele Parohiei „Sfântul Ilie“, manifestări cultural-religioase care vor culmina cu săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti de duminică, 20 iulie. (Arhid. I. Găman, diac. I. Apostolache, C. Cernătescu, G. Popescu)