Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Liturghii arhiereşti la Maglavit şi Lainici
Mai multe biserici şi mănăstiri din Arhiepiscopia Craiovei îşi serbează astăzi hramul. Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, va săvârşi Sfânta Liturghie la Mănăstirea "Izvorul Tămăduirii" din localitatea doljeană Maglavit.
Sărbătoarea "Izvorul Tămăduirii" constituie de fiecare dată un prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioşii din Arhiepiscopia Craiovei. În acest context, mai multe lăcaşuri de cult şi aşezăminte monahale îşi serbează hramul, printre acestea numărându-se şi mănăstirile Maglavit şi Lainici.
La Mănăstirea Maglavit, sărbătoarea a început de ieri seară prin slujba Privegherii, răspunsurile la strană fiind asigurate de membrii Grupului Psaltic "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie" al Catedralei mitropolitane din Craiova. Astăzi, IPS Părinte Irineu va oficia Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Se va face de asemenea pomenirea ctitorilor şi binefăcătorilor adormiţi întru Domnul.
Mănăstirea Maglavit a luat fiinţă în urmă cu 70 de ani, datorită ciobanului Petrache Lupu, care a avut mai multe viziuni la locul cunoscut de localnici sub denumirea de "La Buturugi". După ce a aflat de aceste întâmplări, preotul Nicolae Bobin l-a înştiinţat pe episcopul de Râmnic din vremea aceea, Vartolomeu Stănescu. Într-un timp foarte scurt, locul pe care Petrache Lupu "îl văzuse pe Dumnezeu" a devenit cel mai mare punct de pelerinaj din întreaga Oltenie. Mii de credincioşi din toată ţara veneau cu mic, cu mare, pentru a se tămădui la Maglavit. Datorită acestui minunat "fenomen", episcopul Vartolomeu a aşezat, la data de 14 septembrie 1935, piatra de temelie a actualei mănăstiri. Lucrările de construcţie au fost finalizate abia în urmă cu câţiva ani. În anul 2009, la data de 29 mai, IPS Irineu a mutat osemintele lui Petrache Lupu din cimitirul parohial al localităţii Maglavit în vecinătatea bisericii.
Tot astăzi, biserica mare a Mănăstirii Lainici îşi serbează hramul. Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Construcţia bisericii cu hramurile "Izvorul Tămăduirii" şi "Sfântul Cuvios Irodion" din incinta sfântului aşezământ monahal a început în 1990, după ce, în data de 20 aprilie a aceluiaşi an, vrednicul de pomenire mitropolit Nestor Vornicescu al Olteniei a aşezat piatra de temelie. Lucrările de construcţie şi pictură au fost finalizate în anul 2010.