Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului în mijlocul credincioșilor Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din orașul Oravița,
Locaşul de rugăciune al românilor ortodocşi din Mateiaş
În nordul judeţului Braşov, la graniţa cu judeţul Covasna, se află un sat care poartă numele celui mai mic dintre fiii martiri ai Sfântului Constantin Brâncoveanu. Cu o populaţie mixtă, satul Mateiaş păstrează monumente de istorie, cultură şi spiritualitate, atât ale românilor, cât şi ale maghiarilor, Biserica „Sfinţii Arhangheli“ fiind unul dintre simbolurile localităţii.
Atestat documentar la anul 1773, satul Mateiaş este cu siguranţă mult mai vechi şi face parte din localităţile care au împodobit de secole aceste meleaguri mirifice din Transilvania. Satul apare pe harta iosefină din anul menţionat, însă prea multe lucruri despre trecutul acestei localităţi nu ştim.
Vechile obiceiuri ale românilor şi maghiarilor din Mateiaş ne demonstrează că cele două etnii au convieţuit aici de secole şi au lăsat în urma lor zidiri sfinte, prin care cultura şi spiritualitatea lor să dăinuie pe vecie.
Unul dintre monumentele patrimoniale din Mateiaş este Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, locul de rugăciune al românilor ortodocşi din satul braşovean. Din istoricul parohiei aflăm că românii ortodocşi din Mateiaş au avut din timpuri vechi un locaş de închinare, o biserică în care să primească Sfintele Taine. Vechea bisericuţă de lemn din Mateiaş a folosit comunităţii până în secolul al XVIII-lea, când nevoile pastorale cereau zidirea unei biserici de piatră, de mai mari dimensiuni şi care să ofere condiţiile optime pentru oficierea slujbelor religioase.
Actuala biserică a fost zidită în perioada 1798-1823, prin eforturile materiale venite din partea comunităţii din Mateiaş. A fost zidită din piatră şi cărămidă, în formă de navă şi a fost sfinţită la 1823 de episcopul Vasile Moga. Pictura bisericii a fost realizată abia în perioada 1961-1962, fiind opera pictorului Gheorghe Dobrescu din Braşov. Pictura a oferit locaşului de închinare o frumuseţe aparte şi a contribuit din plin la desăvârşirea acestui monument de spiritualitate românească.
Lucrări de renovare
În anii trecuţi, la Mateiaş au fost începute ample lucrări de renovare şi de înfrumuseţare a bisericii parohiale. Actualul paroh, părintele Mircea Rusei, a continuat lucrările începute de mai înainte şi a reuşit să redea frumuseţea de altădată a locaşului de închinare.
„Am început cu exteriorul bisericii, pe care l-am renovat şi l-am zugrăvit, iar apoi am continuat la interior cu restaurarea picturii. Am schimbat pardoseala veche cu parchet laminat, am rezidit Sfânt Masă, am achiziţionat mobilier nou şi am montat un sistem de încălzire centrală“, ne-a spus părintele Mircea Rusei.
Vreme de cinci ani, comunitatea păstorită de părintele Mircea Rusei a făcut eforturi mari pentru a susţine material toate aceste lucrări, la care s-au adăugat şi reamenajarea curţii prin trotuare noi şi alte intervenţii.
„Ne-am străduit să înfrumuseţăm această casă a lui Dumnezeu. A fost o muncă dificilă, greoaie, care a suportat multă trudă, însă Bunul Dumnezeu a rânduit ca aceşti buni credincioşi din Mateiaş să-mi fie aproape. De aceea, le mulţumesc din suflet pentru tot ajutorul oferit“, a mai spus parohul.
Hramul Sfinţilor Brâncoveni
Toate eforturile comunităţii de la Mateiaş au fost răsplătite pe 2 noiembrie 2014, când Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a venit aici pentru a resfinţi locaşul de închinare renovat şi pentru a binecuvânta credincioşii care au susţinut permanent lucrările de înfrumuseţare.
Sărbătoarea a adunat fii ai satului şi credincioşi din localităţile vecine, veniţi să se împărtăşească din bucuria duhovnicească a comunităţii de la Mateiaş. Parohul a fost apreciat şi răsplătit pentru eforturile din ultimii cinci ani, primind distincţia de iconom, iar principalii binefăcători au primit acte de cinstire.
La sfinţirea din toamna trecută, locaşul de cult a primit şi hramul Sfinţilor Martiri Brâncoveni. IPS Mitropolit Laurenţiu a ales acest hram pentru că numele localităţii este legat de mezinul familiei martirizate la 1714.
„A fost o sărbătoare mare pentru satul nostru. Ne-am bucurat să primim al doilea hram, cel al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, chiar în anul în care i-am cinstit în mod deosebit pe Sfântul Voievod şi pe fiii săi.
Învăţăm din aceasta că jertfa lor este un model şi pentru noi, cei care trudim în aceste locuri pentru a păstra credinţa străbună şi moştenirea de la înaintaşi“, a spus părintele Mircea Rusei.
Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din Mateiaş a redevenit în acest răstimp şi centrul vieţii spirituale şi culturale din localitate. Aici au loc activităţile catehetice dedicate copiilor şi tinerilor, precum şi alte manifestări tradiţionale legate de marile praznice şi sărbători.
Grija deosebită de a renova locaşul de închinare nu a trecut în plan secund viaţa duhovnicească a comunităţii, încât am putea spune că slujirea administrativă, materială, a fost în toţi aceşti ani împletită armonios cu cea pastorală şi spirituală.