Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Locaşuri de cult binecuvântate în parohii transilvănene
În Duminica a XXI-a după Rusalii, a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul VII Ecumenic, la Sfânta Liturghie s-a citit Pilda semănătorului, prilej cu care credincioşii a fost îndemnaţi să îşi cultive virtuţile semănate în suflet de Dumnezeu. În această duminică, biserica din localitatea clujeană Straja a fost sfinţită de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, iar în localitatea sălăjeană Subcetate, au fost binecuvântate lucările de la locaşul de cult, de către PS Episcop Petroniu.
Biserica din localitatea clujeană Straja a fost sfinţită duminică, 12 octombrie, de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Slujba a fost săvârşită în sobor de preoţi şi diaconi şi a fost urmată de Sfânta Liturghie. Răspunsurile au fost date de Corul „Gloria Dei“ al Parohiei „Sfântul Ştefan“ din Zalău, dirijat de prof. Maria Porumb, iar în cadrul Sfintei Liturghii a fost oficiată şi o hirotonie de diacon.
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a ţinut un cuvânt de învăţătură pentru cei prezenţi, subliniind importanţa cultivării virtuţilor, făcând astfel referire la pilda semănătorului.
„Aşa cum se seamănă grâul, aşa se seamănă şi virtuţile în sufletul omului. Important este să le facem să rodească. Virtuţile sunt multe: bunătatea, milostenia, blândeţea, dragostea. Toate acestea sunt virtuţi ale Duhului Sfânt şi pe care noi am vrea să le vedem crescând şi rodind în sufletele noastre. Ele nu pot rodi, nu pot creşte, dacă noi nu suntem harnici şi nu lucrăm ogorul sufletului. Aşa cum e nevoie de plugărirea pământului, este nevoie şi de o plugărire a sufletului. Astfel, prin multă muncă, reuşim până la urmă să şi secerăm roade bogate“, a spus IPS Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei. Ierarhul a relatat una din învăţăturile Părintelui Paisie Aghioritul, care a trăit în Muntele Athos şi care spunea că oamenii se împart în trei categorii: elevii şi studenţii, oamenii maturi, încadraţi în câmpul muncii, şi restul creştinilor.
„Cu durere observ că elevii şi studenţii ar vrea să ia note mari fără să înveţe, oamenii maturi, oamenii care lucrează ar vrea să câştige mult, dar să lucreze puţin, şi noi, creştinii, am vrea să ajungem în rai fără să ne rugăm, fără să mergem la biserică şi fără să facem fapte bune. Or, toate acestea trei sunt absolut imposibile pentru că, pentru a-ţi crea un viitor frumos, trebuie să înveţi, pentru a câştiga cinstit trebuie să munceşti şi pentru a-ţi mântui sufletul trebuie să ai preocupări spirituale“, a mai zis IPS Părinte Mitropolit Andrei.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a ridicat la rangul de iconom pe parohul Matei Mircea Vasile şi a oferit diplome de aleasă cinstire celor care s-au implicat în reabilitarea locaşului de cult.
Biserica de lemn cu hramul „Sfânta Treime“ din localitatea Straja a fost adusă din Parohia „Sfântul Arhanghel Mihail“ din Cluj-Napoca, unde a stat timp de 10 ani.
Locaşul de rugăciune a fost strămutat în toamna anului 2011, de meşterul Pavel Mănescu şi a fost amplasat în cimitirul din centrul satului. După un an de la aducerea bisericii s-a început amenajarea ei, atât pe exterior, cât şi pe interior, lucrările fiind finalizate în 2013. În acelaşi an s-au început lucrările de pictură murală, executate până în primăvara acestui an de pictorul Florin Olari, potrivit parohului Mircea Vasile. Până la aducerea bisericii de lemn, sătenii din Straja parcurgeau pe jos aproximativ 6 kilometri pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată la biserica Parohiei Iuriu de Câmpie.
Sfinţire în Parohia Subcetate, Zalău
Biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Parohia Subcetate a îmbrăcat haine de sărbătoare. De la primele ore ale dimineţii, credincioşii din sat s-au adunat în curtea locaşului de cult pentru a-l primi pe Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului.
Întâmpinat de un ales sobor de preoţi, în frunte cu Dan Haiduc, protopopul Şimleului Silvaniei, ierarhul a binecuvântat lucrările efectuate la locaşul de cult.
În cadrul Sfintei Liturghii, PS Episcop Petroniu a hirotonit pe diaconul Ioan Gaga preot pe seama bisericii cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Parohia Dobrin, Protopopiatul Zalău. La începutul cuvântului de învăţătură PS Părinte Petroniu a felicitat pe parohul Cătălin Lazar pentru bogata activitate desfăşurată în această parohie, şi pe credincioşii din sat care s-au jertfit pentru efectuarea tuturor lucrărilor la locaşul de cult.
Pentru bogata activitate desfăşurată, PS Părinte Petroniu a hirotesit pe parohul Cătălin Lazar, în rang de sachelar. De asemenea, persoanelor care în mod deosebit au ajutat la efectuarea tuturor acestor lucrări le-au fost acordate diplome de apreciere.
Satul Subcetate este situat pe valea Barcăului şi aparţine din punct de vedere administrativ de comuna Valcău de Jos. Aici se păstrează încă ruinele unei cetăţi medievale, despre care există o primă menţiune documentară la anul 1319. Biserica actuală a fost zidită în 1939-1940, prin stăruinţa preotului Pavel Pordea, a epitropului Florian Fiţ şi a credincioşilor. Este zidită din cărămidă mică, pe un fundament de piatră, la interior distingându-se cele trei despărţituri caracteristice stilului răsăritean: altar, naos şi pronaos. Iconostasul este confecţionat din lemn de brad strunjit, iar icoanele de pe el sunt pictate pe placaj. Alăturat Sfântului Altar se află sacristia pentru spovedanie. Pereţii interiori, în cea mai mare parte, sunt zugrăviţi, având pictate doar câteva pasaje biblice şi pe Sfinţii Apostoli, toate fiind lucrate în 1973.
După instalarea pr. Cătălin Lazăr ca paroh în anul 2011, au fost efectuate ample lucrări de reparaţii la locaşul de cult. Astfel, acoperişul bisericii a fost reparat şi vopsit, au fost înlocuite jgheaburile şi burlanele, pereţii au fost zugrăviţi, gardurile au fost curăţate şi vopsite, au fost înlocuite porţile, fiind efectuate şi alte lucrări de înfrumuseţare şi întreţinere. De asemenea, sfântul locaş a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe. În paralel cu lucrările la biserică, au fost efectuate şi lucrările la casa parohială, interiorul acesteia fiind refăcut în totalitate. (Arhid. Adrian Onica, Andreea Pâgleşan)