În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Lucrări binecuvântate în Parohia Criştelec
În Duminica a III-a după Paşti, a Mironosiţelor, Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Criştelec, Protopopiatul Şimleu Silvaniei, unde, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu protopopul locului, părintele Vasile Boşca, a resfinţit lăcaşul de cult după lucrările efectuate.
Alături de părintele paroh Ştefan Boldea, la slujbă au participat membrii comunităţii parohiale, dar şi credincioşi din parohiile învecinate, alături de oficialităţi locale. În Criştelec a fost o biserică veche, din lemn, din secolul al XVII-lea, aşezată pe un deal, unde în prezent se află cimitirul. Actuala biserică a fost construită în perioada 1950-1953, sub păstorirea pr. Gheorghe Şinca, şi a fost târnosită la 18 noiembrie 1973, de vrednicul de pomenire episcop al Oradiei Vasile Coman. Întrucât perioada în care s-a construit biserica a fost dificilă din punct de vedere economic şi politic, lucrările de finisare şi înfrumuseţare s-au desfăşurat mai greu, reuşindu-se doar să se tencuiască în interior şi exterior, până în 1970. Pictarea bisericii şi alte lucrări de înfrumuseţare s-au făcut după 1980, sub păstorirea actualului preot Ştefan Boldea, care şi-a început activitatea în 1975. Ample lucrări la sfântul lăcaş din Criştelec Împreună cu credincioşii, pr. Ştefan Bodea a realizat importante lucrări pe plan administrativ-gospodăresc. Lucrările de pictură s-au desfăşurat între 1986 şi 1987 şi au fost executate de pictorul băimărean Valentin Muste. În 1988 s-a înlocuit padimentul cu duşumea din brad, s-au confecţionat uşi noi şi lambriuri din stejar. În 1998 s-au înlocuit geamurile cu ferestre termopan pe suport de stejar. În 1997 s-a realizat un sistem de încălzire cu aerotermă, iar în 2008 s-a trecut la încălzirea cu centrală termică pe combustibil solid. În 2009 au avut loc lucrări de subzidire şi revopsire în exterior, pereţii bisericii fiind mult degradaţi în urma mai multor inundaţii petrecute de-a lungul timpului. Lucrările au fost posibile prin jertfelnicia credincioşilor şi a preoţilor slujitori, precum şi a unor oameni cu dragoste şi dăruire faţă de Biserică. Sfântul lăcaş a fost înzestrat cu odăjdii, obiecte de cult, icoane, cărţi de cult şi de cântări religioase, cu toate cele de trebuinţă săvârşirii slujbelor. La finele atâtor ani de muncă şi sacrificii, prezenţa PS Episcop Petroniu în Parohia Criştelec a fost un prilej de mare bucurie pentru întreaga comunitate parohială, fiind sfinţită truda multor generaţii de buni credincioşi, care au vieţuit după legea creştinească, cu credinţă, în frică de Dumnezeu.