Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Lumina lui Hristos a înveșmântat întreaga țară
Învierea Domnului, „sărbătoarea sărbătorilor şi praznic al praznicelor“, a fost sărbătorită și în acest an cu multă bucurie de toți creștinii, salutul pascal „Hristos a înviat!” răsunând cu putere în noaptea de Înviere din piepturile tuturor. Rânduielile liturgice au fost săvârșite în toate bisericile din țară, ierarhii aflându-se în mijlocul credincioșilor în catedralele chiriarhale, unde au împărțit tuturor lumină sfântă și au slujit Sfânta Liturghie.
Cea mai mare sărbătoare a creștinătății a fost serbată la Catedrala Mitropolitană din Iași de mii de credincioși. Lumina Sfântă, adusă de la Ierusalim, a fost oferită celor prezenți de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor şi Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Utrenia și Sfânta Liturghie au fost oficiate în fața Catedralei Mitropolitane.
În cuvântul rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a evidențiat care este darul cel mai de preț pe care l-a primit omul în urma Învierii Domnului Hristos. „Învierea Domnului Hristos este bucuria, viața, lumina și nădejdea lumii. De ce? Pentru că Domnul Hristos a redat oamenilor prin Învierea Sa lucrul cel mai scump și cel mai prețios pe care îl are omul: libertatea. Domnul Hristos a spus: Dacă veți rămâne în Cuvântul Meu, veți fi ucenicii Mei. Și fiind ucenicii Mei, veți cunoaște Adevărul. Iar Adevărul vă va face liberi”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan.
În continuarea cuvântului, IPS Teofan a oficiat Sfânta Liturghie pe esplanada din fața Catedralei Mitropolitane din capitala Moldovei.
Praznicul Învierii Domnului la Sibiu
Câteva mii de credincioși au venit la Catedrala Mitropolitană din Sibiu în noaptea de Înviere pentru a primi Sfânta Lumină de la Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a oficiat slujba de Înviere și Sfânta Liturghie. În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a sfințit pâinea și vinul, cunoscute sub denumirea de „paști”, iar credincioșii au primit, la final, aceste daruri binecuvântate. De asemenea, foarte mulți credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
IPS Mitropolit Laurențiu le-a transmis celor prezenți un mesaj de binecuvântare și urările specifice marelui praznic al creștinătății: „Praznicul Învierii este o zi de bucurie, o zi de încununare a ostenelilor noastre din timpul postului, dar în același timp și o zi de lumină, o lumină pe care să o luăm și să o ducem cu noi să ne lumineze cărările vieții noastre, dar mai ales sufletele noastre. Vă binecuvântăm și vă mulțumim pentru dragostea arătată față de Sfânta Biserică. Am făcut o noapte de priveghere, dar nu degeaba, pentru că am luat acum binecuvântare și vă dorim tuturor sărbători fericite, sănătate, iar această bucurie a Învierii să nu piară niciodată din inimile noastre”.
A doua zi a fost săvârșită „A doua Înviere” de IPS Mitropolit Laurențiu înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. După slujbă, preoții și credincioșii au participat la tradiționala procesiune a Învierii. Purtând icoana Învierii, prapuri, moaște ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, preoții și credincioșii au vestit cetății Învierea Domnului, cântând „Hristos a înviat” și alte imnuri ale praznicului. La final, IPS Mitropolit Laurențiu i-a binecuvântat pe credincioșii care au participat la procesiune.
Sfintele Paști la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca
Peste 5.000 de clujeni au umplut Piața „Avram Iancu” din fața Catedralei Mitropolitane clujene pentru a participa la slujba Învierii și pentru a lua lumină de la Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Între oaspeții care au participat la slujbă s-au aflat și membri ai Casei Regale, Principesa Margareta, Custodele Coroanei Române, împreună cu Principele Radu.
Slujba de Înviere a fost oficiată pe un altar special amenajat în fața Catedralei Mitropolitane, iar credincioșii, alături de sobor, au cântat troparul praznicului Învierii Domnului. După citirea Evangheliei, IPS Mitropolit Andrei a vorbit despre importanța icoanei ca fereastră către lumina Învierii. Apoi, IPS Mitropolit Andrei împreună cu soborul de preoți și diaconi și credincioșii prezenți au înconjurat, în procesiune, Catedrala Mitropolitană, intonând imnul pascal. La final, cei prezenţi au primit „Paşti” pregătite în recipiente speciale.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită în Catedrala Mitropolitană. IPS Mitropolit Andrei a vorbit în cuvântul de învățătură despre dependența de imagine a omului contemporan, care a devenit „rob al imaginii”. Ierarhul a făcut o distincție între „imaginea bună” așa cum este icoana și „imaginea rea” care „devine o fereastră înspre iad”. „Icoana, ca fereastră înspre Raiul Învierii, dă sufletului posibilitatea de a intra în legătură cu Împărăția lui Dumnezeu. Imaginea păcătoasă, ca fereastră spre iadul morții veșnice, ne pângărește și ne distruge spiritual”, a spus IPS Mitropolit Andrei, care i-a îndemnat pe credincioși să prețuiască icoana, locul unei prezenţe harice.
Bucurii sfinte de Înviere pentru credincioşii olteni
Peste o mie de credincioşi craioveni au venit la rugăciune în noaptea Sfintei Învieri la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Bănie. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La miezul nopţii, IPS Părinte Mitropolit Irineu împreună cu clericii slujitori au ieşit în faţa sfântului locaş unde, pe esplanada special amenajată, a fost săvârşită rânduiala liturgică premergătoare Canonului Sfintei Învieri. Tot aici, IPS Părinte Irineu a dat citire Scrisoarei Pastorale adresate tuturor credincioşilor din Arhiepiscopia Craiovei cu prilejul sfintei sărbători. După acest moment, soborul de preoţi şi diaconi a intrat înlăuntrul sfântului locaş, unde slujba a fost completată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Duminică, 16 aprilie, în prima zi de Paști, IPS Părinte Mitropolit a slujit după tradiţie la Paraclisul Mitropolitan „Maica Domnului-Dudu” din Craiova, unde s-a săvârşit slujba celei de „A doua Învieri”. Conform rânduielilor liturgice, s-a citit, în douăsprezece limbi, textul evanghelic de la Ioan, capitolul 20, versetele 19-25.
„Sărbătoarea sărbătorilor” la Catedrala din Timișoara
Și la Timișoara, mii de credincioși au luat parte, în noaptea Sfintelor Paști, la slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi”. Sfânta Lumină a fost dăruită credincioșilor de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului. Potrivit rânduielii liturgice, a urmat tradiţionala procesiune de înconjurare a sfântului locaş, după care Mitropolitul Banatului a adresat un cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi, reliefând semnificația praznicului Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
Slujba Utreniei Învierii a continuat în interiorul sfântului locaș, la finalul căreia, potrivit obiceiului îndătinat, toți credincioșii prezenți au primit „Paştile”.
Dimineața, Liturghia pascală a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi. În cadrul acesteia, Înaltpreasfinţia Sa a dat citire cuvântului pastoral la Învierea Domnului.