De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Lumina Sfântă va fi adusă în România şi în acest an
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în seara zilei de sâmbătă, 19 aprilie, o delegaţie a Patriarhiei Române va aduce Lumina Sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim cu un avion special.
Delegaţia este formată din Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor (coordonator), şi părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, consilier patriarhal, informează Biroul de presă al Patriarhiei Române. Lumina Sfântă va fi oferită la slujba de Înviere (de la ora 24:00) de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala patriarhală. Protoieriile din Arhiepiscopia Bucureştilor şi alte eparhii ale Patriarhiei Române din sudul ţării sunt invitate să trimită delegaţi la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“ (salonul oficial), în seara zilei de 19 aprilie, în jurul orei 19:00, pentru a primi Lumina Sfântă de la Ierusalim şi a o oferi preoţilor şi credincioşilor. De la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“, Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi dusă cu trei avioane mai mici la Suceava, Satu-Mare (cu escală în municipiul Cluj-Napoca) şi Timişoara pentru clerul şi credincioşii ortodocşi din restul ţării.
Programul slujbelor la Catedrala patriarhală
În toate zilele Săptămânii Sfintelor Pătimiri, la Catedrala patriarhală se săvârşesc de la ora 17:00 slujbele Deniilor, specifice fiecărei zile. „În Joia Mare, se săvârşeşte dimineaţa Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, Liturghie care mai este cunoscută ca «Liturghia Cinei celei de Taină». În cadrul acesteia se pregăteşte Agneţul cu Sfânta Împărtăşanie, pentru împărtăşirea celor bolnavi de peste an. Seara, în Joia Mare, se săvârşeşte slujba Deniei celor 12 Evanghelii. În Sfânta şi Marea Vineri, dimineaţă, începând cu ora 8:00, se săvârşesc Ceasurile Împărăteşti, urmând ca după aceasta să se săvârşescă Vecernia, în cursul căreia se scoate Sfântul Epitaf, care va rămâne în mijlocul bisericii până seara la Denia Prohodului Mântuitorului Iisus Hristos, slujbă ce va începe la ora 17:00. După rânduiala Bisericii noastre, preoţii, împreună cu credincioşii, înconjoară biserica, amintind de ultimul drum al Mântuitorului către mormânt“, a declarat arhim. Teofil Anăstăsoaie, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale.
În Sfânta şi Marea Vineri, Sfinţii Părinţi au rânduit să nu se săvârşească Sfânta Liturghie. În această zi se ajunează, credincioşii fiind invitaţi la mai multă rugăciune. De asemenea, programul slujbelor din Sfânta şi Marea Sâmbătă este unul deosebit. „În Sfânta şi Marea Sâmbătă, începând cu ora 8:00, se săvârşeşte slujba Ceasurilor, şi apoi Sfânta Liturghie a Marelui Vasile unită cu Vecernia, iar în noaptea Sfintei Învieri, la ora 23:30, va începe slujba Învierii cu Canonul Învierii. La ora 24:00, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va împărţi Sfânta Lumină tuturor credincioşilor care vor fi prezenţi, urmând apoi slujba Utreniei pascale şi Sfânta Liturghie din noaptea Sfintelor Paşti“, a mai spus arhim. Teofil Anăstăsoaie.