În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Lumina Sfintelor Paşti pe ostrovul de la Cernica
Apropierea sărbătorii Sfintelor Paşti a fost prilej de bucurie şi pentru copiii comunelor ilfovene Cornetu şi Bragadiru. La Centrul social cultural "Sfântul Calinic" de la Mănăstirea Cernica a avut loc săptămâna trecută programul muzical-literar intitulat "O lumină mică sunt", la care au participat elevii din clasele I-VIII de la şcolile amintite.
Concursul dintre cele două şcoli s-a finalizat cu premierea celei mai bune dintre acestea. Astfel, la Mănăstirea Cernica au prezentat programul elevii de la Şcoala Cornetu, iar la Mănăstirea Pasărea, elevii de la şcoala din Bragadiru. La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale din cele două primării, preoţii celor două parohii, inspectori de specialitate, direcţiunea şcolilor, cadre didactice şi părinţi. Activitatea din 14 aprilie face parte din proiectul cultural "Şcoala - lăcaş de cultură şi civilizaţie", realizat prin parteneriatul dintre şcolile Nr. 1 Bragadiru şi Nr. 1 Cornetu, din judeţul Ilfov. Programul prezentat la Centrul social cultural "Sfântul Calinic de la Cernica" a cuprins 17 cântece cu tematică religioasă, în care este preamărit Domnul Iisus Hristos, îmbinate cu nouă dintre pildele Mântuitorului, interpretate de elevii din clasele I-IV. "Am iniţiat un proiect cultural educativ între cele două şcoli, cu denumirea "Şcoala - lăcaş de cultură şi civilizaţie", proiect ce va avea în derulare şi activităţi cu tematică religioasă, ca şi cea de astăzi, ce vor fi prezentate cu ocazia diverselor sărbători. După Cernica şi Pasărea, ultima destinaţie a expediţiei noastre religioase şi de purificare a sufletului a fost Mănăstirea Ţigăneşti, unde elevii din Cornetu au cântat împreună cu câţiva elevi din Bragadiru întregul repertoriu de cântece. Am regretat faptul că nu toţi elevii din Bragadiru au putut ajunge aici, ei neavând transportul asigurat. Mănăstirea Ţigăneşti ar fi trebuit să fie locul unde elevii acestor două şcoli, ambele premiate de juriu cu locul I, trebuiau să cânte, cei 90 de elevi participanţi să se împrietenească şi să îşi arate iubirea ca adevăraţi creştini, acesta fiind şi mesajul ce trebuie să le rămână întipărit la finele acestui program", ne-a declarat prof. Gabriela Tănase, dirijoarea celor două coruri de elevi şi artizanul proiectului "Şcoala - lăcaş de cultură şi civilizaţie". Durata spectacolului a fost de aproximativ 50 de minute. Pildele au impresionat prin prezentarea realizată de copiii mici din clasele a II-a şi a IV-a, în costume originale. "Suntem încredinţaţi că mesajul activităţii, de a oferi elevilor exemplele umane cele mai pozitive, de a-i stimula în a fi mai buni şi a performa au fost atinse şi vom urmări, pe viitor, ca aceştia să cunoască aceste superbe obiective turistice, dar mai ales spirituale, de cult din judeţul lor şi să ia contact cu lumea sfântă a Bisericii şi cu frumoasele slujbe din această perioadă, în prag de Sfintele Paşti, cu Deniile şi rugăciunile ce îi vor ajuta să fie mai buni şi să crească frumos", a mai mărturisit prof. Gabriela Tănase.