În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
„Lumină şi gând“ la Şcoala „Dimitrie Sturdza“
O comisie interdisciplinară, formată din profesori de Limba şi literatura română, profesori de Religie şi învăţători, a evaluat, la finele săptămânii trecute, lucrările înscrise în concursul naţional de creaţie literar-religioasă şi plastică "Lumină şi gând", organizat de Şcoala "D. A. Sturdza". La competiţie s-au înscris elevi de la şcoli din 20 de judeţe, în total acordându-se 70 de premii şi menţiuni.
Şcoala "Dimitrie A. Sturdza", în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi şi Editura "Sf. Mina" Iaşi, a organizat Concursul naţional de creaţie literar-religioasă şi plastică "Lumină şi gând", adresat elevilor din clasele IV-VIII. Competiţia, iniţiată de profesorii de Religie, respectiv Limba şi literatura română Elena Mocanu şi Ionela Ene, s-a desfăşurat pe mai multe secţiuni: responsabilitate creştină (compunere şi desen) la clasa a IV-a, pornind de la întrebarea "Cum ar arăta societatea actuală, dacă toţi oamenii ar respecta Decalogul?"; iubire creştină (clasa a V-a) - eseu narativ, pornind de la o întâmplare cotidiană; identitate creştină (clasa a VI-a) - redactarea portretului unui bun creştin în societatea actuală. Pentru clasele a VII-a şi a VIII-a, elevii au trebuit să creeze un eseu argumentativ la secţiunea filantropie creştină. "Concursul a urmărit stimularea creativităţii elevilor în domeniul literar-religios şi plastic, în vederea dezvoltării atât a competenţelor de comunicare, în general, cât şi a competenţelor de comunicare a învăţăturilor de credinţă aplicate în viaţa personală şi a comunităţii. Am dorit, de asemenea, ca elevii să formuleze opinii personale în aprecierea unor fapte sau evenimente cu conţinut moral-religios din comunitate şi cultivarea unei atitudini pozitive faţă de semeni", ne-a declarat doamna Elena Mocanu, profesor de Religie la Şcoala "D. A. Sturdza". Evaluarea lucrărilor la faza naţională s-a desfăşurat în perioada 6-10 iunie de către o comisie interdisciplinară formată din profesori de Limba şi literatura română, profesori de Religie şi învăţători, în urma căreia au fost acordate 70 de premii şi menţiuni. Editura "Sf. Mina" din Iaşi a oferit diplome şi cărţi atât elevilor premiaţi, cât şi celorlalţi participanţi la concurs care au dovedit vocaţie religioasă şi talent literar.