De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Luna credincioşilor la Parohia Naşterea Domnului din Cluj-Napoca
Parohia Naşterea Domnului din Cluj-Napoca a dedicat luna ianuarie sărbătoririi enoriaşilor care au avut în anul 2011 evenimente importante în viaţa lor. Duminică, 15 ianuarie, au fost sărbătoriţi tinerii care au avut rezultate deosebite în activităţile desfăşurate în 2011. După Sfânta Liturghie, părintele paroh Nicolae Buda şi părintele Dorel Man au oferit daruri copiilor din partea comunităţii. Cei 13 elevi felicitaţi au fost premiaţi în 2011 la concursuri naţionale şi internaţionale. Alături de aceşti tineri a fost premiat şi un enoriaş în vârstă de 75 de ani, campion naţional la orientare turistică.
Organizatorul acţiunii, Marilena Asanica, a arătat că în prelungirea sărbătorii Naşterii Domnului şi a celor care au urmat, "la început de an, am încercat să ţinem aprinsă lumina bucuriei pentru a mulţumi lui Dumnezeu iară şi iară pentru darurile pe care ni le-a oferit din plin. Şi ca bucuria să fie întreagă, ea s-a revărsat dinspre familia mică spre familia mare, Biserica, unde i-am sărbătorit mai întâi în 8 ianuarie pe cei care au împlinit în anul care a trecut 50 de ani de căsătorie". Evenimentului din 8 ianuarie i-a urmat cel din 15 ianuarie, când au fost în centrul atenţiei tinerii cu succese deosebite, majoritatea elevi ai Şcolii "Constantin Brâncuşi" din cartierul clujean Gheorgheni, "dovada vie că părinţii şi bunicii, Şcoala şi Biserica şi-au făcut datoria", a remarcat iniţiatoarea evenimentului. Întâlnirea tinerilor cununaţi în 2011 Duminică 22 decembrie urmează un alt eveniment dedicat enoriaşilor, după Sfânta Liturghie, când va avea loc întâlnirea perechilor de tineri cununaţi în anul 2011, la o agapă organizată la subsolul lăcaşului de cult. Prin această iniţiativă se doreşte să li se ofere tinerilor prilejul de a se cunoaşte, de a-şi împărtăşi gândurile şi bucuriile din primul an de căsătorie, aşa cum au arătat organizatorii. "Este o încercare a noastră de a reface, pentru unii, sau pentru a bătători, pentru alţii, potecile dinspre casele lor spre biserică, sau invers, dar şi între casele acestor tineri care numai aşa, prin participarea la Sfânta Liturghie, prin Tainele Bisericii, iubire şi respect pentru cele sfinte, vor "bate" frumos pasul în doi, netezindu-şi şi luminându-şi unul altuia - şi, cu voia lui Dumnezeu, mai apoi copiilor lor - calea îngustă a mântuirii", a spus Mihaela Asănică. (Pr. Florin-Cătălin Ghiţ)