De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
„M-am bucurat că am văzut popor mult la biserică, semn că aveţi evlavie la Sfântul Spiridon“
Biserica „Sfântul Spiridon“ din Iaşi şi-a serbat sâmbătă, 12 decembrie 2009, hramul. Cu acest prilej, slujba Vecerniei unită cu Litia de vineri seară a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. La finalul slujbei a avut loc instalarea ca preot 2 la Biserica „Sfântul Spiridon“ a pr. consilier Bogdan Dedu, secretar cabinet Mitropolit.
Ieşenii au participat în urmă cu două zile la hramul Bisericii „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, din incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe „Sfântul Spiridon“ din Iaşi. Vineri seară a avut loc slujba Vecerniei unită cu Litia, săvârşită de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, înconjurat de 20 de preoţi şi diaconi. Credincioşii din mai multe parohii din Iaşi au venit în număr mare la această sărbătoare, astfel încât sfântul lăcaş închinat marelui făcător de minuni a fost neîncăpător la slujbele dedicate hramului. Oamenii au adus pâine, ulei şi vin pentru a fi binecuvântate de Chiriarhul locului şi s-au închinat icoanei făcătoare de minuni a Sfântului Spiridon. După slujba Vecerniei, pr. Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iaşi 1, şi-a exprimat bucuria pentru faptul că IPS Teofan a slujit la Biserica „Sfântul Spiridon“, arătând că „soborul de preoţi şi părtăşia credincioşilor face ca rugăciunea să fie bine primită de Dumnezeu“. De asemenea, pr. protopop Constantin Andrei a vorbit în cuvântul său despre instalarea ca preot 2 la Biserica „Sfântul Spiridon“ din Iaşi a părintelui Bogdan Dedu. „Părintele Bogdan Dedu va fi slujitor la această biserică şi îl va ajuta pe pr. Marian Timofte în activitatea pastorală, administrativă, culturală, caritativă şi socială“, a afirmat pr. Andrei. Cinstit mai ales de cei care au cunoscut suferinţa A urmat cuvântul de învăţătură al Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, care a vorbit despre slujba Vecerniei ca despre o pregustare a Sfintei Liturghii din ziua de hram şi despre viaţa Sfântului Spiridon. „Slujba Vecerniei poate fi considerată ca un izvor de odihnă, ca o pregătire pentru sfârşitul de săptămână, ca o pregătire pentru Sfânta Liturghie de mâine (n.r. - sâmbătă) şi poimâine (n.r. - ieri). M-am bucurat că am văzut popor mult la sfânta biserică, semn că aveţi evlavie la Sfântul Spiridon. Acest Sfânt a devenit prin viaţa de rugăciune, prin viaţa de sfinţenie, bineplăcut lui Dumnezeu, a devenit cel prin care puterea lui Dumnezeu se arată, a devenit cel prin care se încununează firea umană. Să ne rugăm Sfântului Spiridon ca drumul parcurs de el să fie şi cel care să definească viaţa noastră. Acest lucru se poate face prin post, rugăciune, iertarea aproapelui, milostenie, prin participarea la Sfânta Liturghie, prin păstrarea credinţei celei drepte“, a spus IPS Teofan. La final, pr. paroh Marian Timofte a afirmat faptul că, în sfântul lăcaş în care slujeşte, Sfântul Ierarh Spiridon este cinstit mai ales de oamenii care au cunoscut ce este suferinţa. „Mai mult ca oriunde, Sfântul Ierarh Spiridon este cinstit în acest sfânt lăcaş cu toată fiinţa de cei care trec printr-o răscruce a vieţii. Aşa îmi explic prezenţa numeroasă a credincioşilor din mai multe parohii din Iaşi la hramul acestei biserici“, a spus pr. paroh Marian Timofte, care a adresat apoi un cuvânt de bun-venit părintelui Bogdan Dedu în parohia „Sfântul Spiridon“ din Iaşi.