De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Mai multe minimarketuri cu produse româneşti
Neînţelegerile dintre fermieri şi supermarketuri nu vor putea fi rezolvate decât în momentul în care agricultorii vor înţelege că trebuie să se unească şi să îşi deschidă singuri mici magazine în care să-şi comercializeze produsele, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu.
Supermarketurile sunt "foarte puternice" şi, "din păcate, nu există alternativă", decât dacă agricultorii înţeleg că trebuie să îşi construiască împreună minimarketuri în care să găsim produsele lor şi care, uşor-uşor, să fie o alternativă ca preţ şi ca mod de desfacere, consideră reprezentantul MADR. "Unul dintre motivele pentru care fermierii nu se unesc deocamdată îl reprezintă faptul că nu au educaţie economică, fiecare agricultor crezând că este cel mai deştept şi că poate să vândă singur. Dar cel mai dezastruos este că nu au încredere unii în alţii. Atunci când se întâlnesc trei, patru, cinci, iar unul vine cu o propunere, toţi îl bănuiesc. Şi, mergând de la această mentalitate păguboasă, nu putem să îi apropiem de nici o formă", a declarat Adrian Rădulescu, cu ocazia unei întâlniri organizate, joi, la Cluj, cu aproximativ 50 de agricultori din zonă. Camerele agricole, un intermediar între stat şi agricultori Reprezentantul MADR a precizat că, de săptămâna viitoare, vor intra în linie dreaptă alegerile pentru camerele agricole, urmând ca, în luna mai, acestea să devină funcţionale. "Camerele vor fi o instituţie a agricultorului. În camerele agricole vor fi alegeri aşa cum se aleg primarii, alegeri la nivel zonal, regional, judeţean. În ceea ce priveşte atribuţiile camerelor, acestea nu vor prelua din atribuţiile direcţiilor agricole, ci vor avea rolul de a intermedia între agricultor şi instituţiile statului", a spus Adrian Rădulescu. La rândul său, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Mircea Ciurea, a declarat că fermierii trebuie să ştie ce doresc şi să îşi aleagă oameni reprezentativi în conducerea camerelor agricole, pentru a-şi putea promova ideile şi a-şi apăra interesele. "Camerele agricole devin un fel de minister al Agriculturii în teritoriu. Tot ce ţine de cadastru, de organizare, specializare, consultanţă agricolă, totul se transferă la ele. Fermierii vor avea, astfel, mai uşor acces la informaţie, bineînţeles dacă ştiu ce doresc şi îşi vor promova oamenii", a spus Ciurea.