Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Maica Domnului, apărătoarea cetăţii sufletelor noastre
Vineri după-amiază a fost săvârşită la Catedrala patriarhală Denia Acatistului Născătoarei de Dumnezeu de Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal. Acest imn a fost rânduit de Biserică în amintirea intervenţiei miraculoase a Maicii Domnului în timpul asediului păgânilor asupra Constantinopolului.
Denia Acatistului Bunei Vestiri, săvârşită la ceas de seară, pe 8 aprilie, în Catedrala patriarhală de Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, a chemat la rugăciune numeroşi credincioşi ce au vrut să îşi plece genunchii şi să se roage Născătoarei de Dumnezeu. Dragostea faţă de Maica Domnului, dar şi nădejdea în puterea pe care o are cea "mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii" au făcut ca numeroşi credincioşi să urce Colina Bucuriei şi să se roage împreună cu Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul şi soborul de slujitori de la Catedrala patriarhală. La finalul slujbei, Preasfinţia Sa a ţinut un cuvânt de învăţătură, explicând rugăciunile care s-au citit şi care este istoria acestui imn de laudă închinat Maicii Domnului. El a fost compus de patriarhul Serghie al Constantinopolului cu prilejul evenimentelor din 7 august 626 când, în timp ce împăratul era într-o expediţie împotriva perşilor, o parte dintre perşi s-au aliat cu avarii şi cu sciţii şi au atacat cetatea Constantinopolului atât pe mare, cât şi pe uscat. Cu toate că bizantinii erau depăşiţi numeric, au repurtat o minunată biruinţă. "Prin această cântare se aduce laudă şi mulţumire Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, care a ocrotit cetatea Constantinopolului şi pe cei credincioşi din ea şi deopotrivă pe toţi aceia care de-a lungul veacurilor cer ajutorul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu", a spus Preasfinţia Sa. Cântările Acatistului Bunei Vestiri ne ajută să parcurgem drumul pocăinţei, al pregătirii noastre duhovniceşti întru întâmpinarea praznicului Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. "Prin aceste cântări, Biserica ne îndeamnă să ne îndreptăm cu toată credinţa şi nădejdea în ajutorul Născătoarei de Dumnezeu. Maica Domnului apără cetatea sufletului nostru ori de câte ori sufletul este asaltat de tot felul de gânduri necurate, de lucrarea patimilor egoiste din om şi mai ales de lucrarea vrăjmaşului nostru dintotdeauna, diavolul, care nu se bucură când creştinii doresc să săvârşească fapte vrednice de pocăinţă, să îşi sfinţească viaţa, ca apoi să se întâlnească cu Hristos în lumina sfintei Sale Învieri", a subliniat PS Ciprian Câmpineanul.