În ziua de prăznuire a Acoperământului Maicii Domnului, mai multe mănăstiri transilvane şi-au serbat hramul, între acestea fiind cele de la Floreşti din judeţul Cluj, Dejani din judeţul Braşov şi Rohiţa-Boiereni din judeţul Maramureş.
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului“ de la Floreşti, judeţul Cluj. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor impresionant, de peste 50 de preoţi şi diaconi, stareţi şi duhovnici. Au fost prezenţi şi numeroşi pelerini veniţi din judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş dar şi din alte zone ale ţării.
IPS Mitropolit Andrei a vorbit despre Maica Domnului, ca mijlocitoare şi rugătoare pentru mântuirea neamului omenesc. „Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului ne provoacă să medităm la importanţa pe care o are Maica Domnului pentru mântuirea noastră şi în spiritualitatea noastră, spiritualitate la care trebuie să ţinem cu dinţii, pentru că altfel, pierzându-o, ne înghite valul vremelniciei“, spus ierarhul.
La finalul slujbei, protos. Visarion Paşca i-a îndemnat pe credincioşi să îşi spună necazurile şi bucuriile Maicii Domnului, care este ocrotitoarea tuturor: „Aţi venit să o sărbătorim pe Maica Domnului, să îi aducem cântări de laudă, să îi spunem nu numai necazurile, problemele pe care le avem, ci să îi spunem şi bucuriile cu care ne binecuvântează zi de zi. Cu toţii o avem pe Maica Domnului ca ocrotitoare, o simţim că pe toţi ne acoperă cu sfântul ei acoperământ şi de aceea Ea ne îndeamnă mereu să ascultăm de Mântuitorul Iisus Hristos. Ea este aceea care poartă rugăciunile noastre către Fiul lui Dumnezeu şi Mântuitorul nostru“.
Cu ocazia hramului, la Mănăstirea Floreşti, s-a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru construirea aşezământului social destinat copiilor în dificultate. Asociaţia filantropică „Sfântul Onufrie“, înfiinţată în luna mai 2013, în colaborare cu Mănăstirea de la Floreşti, a demarat campania „Toţi copiii au nevoie de iubire“ care se va desfăşura până pe 10 ianuarie 2014 şi care constă în strângerea de fonduri prin SMS la numărul 8864, alături de organizarea unor spectacole şi concerte caritabile ce vor avea loc în perioada octombrie-decembrie în Sala „Auditorium maximum“ a Casei Universitarilor.
Hramul Mănăstirii Dejani
La hramul Mănăstirii Dejani din judeţul Braşov au participat numeroşi credincioşi care au venit de pretutindeni pentru a participa la slujba Privegherii şi a Sfintei Liturghii săvârşită de Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, înconjurat de un sobor din care au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, arhimandritul Visarion Joantă, stareţi de schituri şi mănăstiri, preoţi din parohiile învecinate. La slujbă au fost prezente, de asemenea, autorităţi judeţene şi locale. Răspunsurile liturgice în manieră bizantină au fost date de o parte a membrilor Grupului psaltic „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, condus de drd. Adrian Dobreanu.
În cuvântul de învăţătură, PS Episcop Andrei Făgărăşanul a amintit că „Maica Domnului şi-a lăsat două veşminte, două mărturii înainte de suirea ei la cer: năframa şi brâul, din care şi astăzi există părticele la mănăstirea Vatoped din muntele Athos şi la mănăstirea Kato Xenia din Grecia; ele sunt atestate încă din secolul V. Cele trei stele de pe năframa Maicii Domnului simbolizează fecioria înainte de naştere, fecioria în timpul naşterii şi fecioria după naştere“. La final, stareţul mănăstirii Dejani, protos. Varlaam, a mulţumit slujitorilor pentru prezenţa la hram şi celor care au ajutat la pregătirea celor necesare pentru această zi care s-a încheiat cu o agapă frăţească.
Hram în Maramureş
Preasfinţitul Iustin Sigheteanu, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a târnosit biserica Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului“ de la Rohiţa-Boiereni, judeţul Maramureş, după care a săvârşit Sfânta Liturghie şi a predicat pe altarul de vară din incinta mănăstirii. La sfârşitul Sfintei Liturghii, ierarhul a oferit o cruce pectorală protosinghelului Vasile Filip, stareţul mănăstirii, iar ieromonahul Teofan Petruţ, slujitor al mănăstirii de 20 de ani, a fost hirotesit în treapta de singhel. (Andreea Pâgleşan, Oana Rusu)