În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Maica Domnului, icoana cea vie a Bisericii
În Vinerea din Săptămâna Luminată de praznicul Izvorului Tămăduirii, o cinstim pe Maica Domnului. A ceastă sărbătoare este mult preţuită de creştinii ortodocşi, fiindcă de-a lungul timpului o mulţime de oameni simpli sau bogaţi s-au vindecat, potrivit credinţei lor, prin gustarea din apa izvorului de viaţă dătător. În toate bisericile ortodoxe au fost ieri săvârşite Sfânta Liturghie, slujba Aghesmei Mici şi au avut loc procesiuni la izvoarele tămăduitoare din împrejurimi.
La Catedrala patriarhală, Sfânta Liturghie şi slujba Sfinţirii apei mici au fost săvârşite de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de soborul catedralei. Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii ne aduce aminte de Mântuitorul Iisus Hristos, Izvorul tămăduirilor, şi de Maica Domnului, "care este nedespărţită de Hristos şi care devine izvor de vindecări", a subliniat Preafericirea Sa în cuvântul de învăţătură. "De aceea, icoana sărbătorii o reprezintă pe Maica Domnului purtând pe genunchii ei, ca pe un tron, pe Mântuitorul Hristos care binecuvântează, şi atât Maica Domnului, cât şi Mântuitorul Iisus Hristos se află într-un bazin de apă curgătoare pentru a se arăta că Dumnezeu Fiul şi Maica Sa sunt izvor de tămăduiri. Maica Domnului nu este în sine izvor de viaţă veşnică, ci numai Fiul, însă Fiul îi dăruieşte Maicii Domnului harul vindecării, după cum vedem în Apostolul rostit la Sfânta Liturghie că a dăruit harul vindecării şi asupra Bisericii Sale, iar Maica Domnului este icoana cea vie a Bisericii care poartă pe Hristos în ea şi-L arată lumii". Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii a fost rânduită de Biserică să fie prăznuită în Săptămâna Luminată fiindcă această sărbătoare ne arată că Hristos Domnul, Cel Ce a înviat din morţi, nu a înviat pentru Sine, ci pentru a dărui lumii viaţa veşnică. Evanghelia a vorbit despre trupul lui Hristos care în a treia zi a înviat din morţi, dar ştim că Trupul lui Hristos, în mod tainic sau mistic, este şi Biserica, nu numai trupul cu care S-a născut din Fecioara Maria, şi astfel în Biserica lui Hristos se află tainic tămăduiri care vin nouă prin slujba Sfântului Maslu sau prin rugăciuni pentru bolnavi", a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. În acest sens, Biserica a învăţat de la Hristos Domnul, Izvorul tămăduirilor, Doctorul sufletelor şi trupurilor noastre, că omul trebuie să caute vinde-carea atât a trupului, cât şi a sufletului, pentru dobândirea mântuirii şi vieţii veşnice. De aceea, sublinia Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, este nevoie de o cooperare a ştiinţelor cu teologia, a medicinei cu spiritualitatea sau a tratamentului medical cu asistenţa sau grija pastorală pentru cei bolnavi, întrucât, foarte adesea, la suferinţa bolii trupeşti se mai adaugă suferinţa singurătăţii celor bolnavi. "Simţim tot mai mult nevoia de a cere ajutorul lui Dumnezeu. Sunt o mulţime de bolnavi, de oameni suferinzi în casele lor, în spitale sau unităţi medicale. Peste tot este nevoie de alinare a suferinţelor, de vindecare a bolilor. Aşa se face că în ţara noastră s-au înmulţit cabinetele medicale din preajma bisericilor, a unităţilor medicale, a centrelor de diagnostic şi chiar un spital, Providenţa din Iaşi, pe care l-am înfiinţat în anul 2000, ca mijloc de alinare a suferinţei". După slujba Aghesmei Mici, credincioşii sosiţi pe Colina Bucuriei au luat apă sfinţită pentru folosul lor duhovnicesc, apă ce a fost adusă din Grădina Maicii Domnului, din parcul Reşedinţei patriarhale.