De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
„Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu“
Arhiepiscopia Iaşilor şi-a desemnat marţi câştigătorii concursului naţional de proiecte duhovniceşti pentru educaţie misionar-filantropică „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu“. Faza eparhială a competiţiei, care s-a adresat copiilor, preoţilor şi profesorilor implicaţi în programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“, s-a desfăşurat la Centrul de conferinţe „Providenţa“ din Iaşi.
La competiţia din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor au participat copii din cadrul parohiilor implicate în programul catehetic, iar pentru faza eparhială au fost selectate 12 proiecte, după cum ne-a declarat părintele profesor doctor Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor: „Din cele treisprezece protopopiate ale Arhiepiscopiei Iaşilor, am avut în acest an reprezentate 12 proiecte, care au arătat o evoluţie, o stăruinţă, dar şi o implicare din ce în ce mai profundă a tinerilor, a copiilor din parohii, îndrumaţi de preoţii parohi, de profesori sau de alţi oameni sufletişti, care încearcă în viaţa de zi cu zi să-L descopere pe Dumnezeu, Cel ascuns în poruncile Sale, după cum ne spun Părinţii filocalici. Astfel, în acest an, pe lângă o prezenţă în continuitate a unora dintre câştigătorii etapelor protopopiale a anului trecut, am avut şi participanţi aflaţi pentru prima oară la acest concurs, dar care au avut aceeaşi dăruire şi bucurie“.
Comisia de jurizare a desemnat câştigător proiectul derulat de Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Botoşani. Proiecul se intitulează „Misiunea parohiei şi a mănăstirii - ucenicie şi apostolat“. Ce anume s-a urmărit prin acest proiect ne-a spus părintele paroh Petru Fercal: „Am încercat prin acest proiect să arătăm că Biserica Ortodoxă este Biserica cea adevărată, ce transmite învăţătura Mântuitorului şi care ajută omenirea să ajungă în Împărăţia cerurilor. Această credinţă, această trăire şi această lucrare a Bisericii nu este doar la nivel de învăţătură, ci se uneşte cu fapta. De aceea, am încercat ca învăţătura noastră de credinţă, care se centrează pe iubire, să se reflecte în lucrările şi activităţile noastre de întrajutorare a semenilor, de mărturisire a Ortodoxiei, arătând că niciodată nu suntem singuri. Am avut în vedere menţinerea, transmiterea şi deschiderea interesului pentru învăţătura ortodoxă prin diferite cateheze şi conferinţe. Totodată, am încercat să strângem în jurul nostru tineri de toate vârstele, discutând şi colaborând atât cu credincioşi ortodocşi, cât şi cu creştini de alte confesiuni, arătând că într-un dialog frumos, al păcii şi al dragostei putem ajunge să fim una, după cuvântul Mântuitorului“.