La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Majoritatea românilor nu se implică în cauze caritabile
Mai mult de jumătate dintre români nu se implică în cauze caritabile, 36% spunând că nu îşi pot permite, iar 19% pentru că nu sunt interesaţi, rezultă dintr-un studiu realizat de compania GfK Verein în 14 ţări.
O treime dintre români spun că donează bani pentru cauze caritabile în fiecare an, ceea ce înseamnă că, în ciuda situaţiei economice, România se situează la mijlocul clasamentului mondial atunci când vine vorba de donaţii în bani. Potrivit studiului, în Europa şi SUA, procentul persoanelor care oferă bani anual este relativ asemănător, de 35%, în timp ce olandezii, britanicii şi suedezii par a fi mai generoşi în această privinţă. Astfel, două treimi dintre locuitorii Olandei şi jumătate din cei ai Marii Britanii şi Suediei contribuie cu bani la cauze caritabile în fiecare an. De asemenea, numărul celor care renunţă la o parte din timpul lor pentru a susţine cauze nobile este mai mic în România decât în alte ţări, fiind de doar 2%. Implicarea în cauze religioase, importantă în România Cei mai mulţi donatori susţin cauzele de ajutorare a copiilor şi combaterea sărăciei. Pentru români, copiii în dificultate şi organizaţiile umanitare sau religioase sunt cauzele către care s-au îndreptat cele mai multe donaţii (79% şi respectiv 30%), urmate îndeaproape de campanii în caz de dezastre (29%). "Acest lucru poziţionează România în faţa tuturor ţărilor europene, atunci când vine vorba de implicarea în cauze religioase. Doar Germania şi Statele Unite ale Americii mai înregistrează un nivel apropiat de generozitate în acest domeniu, cu 27 şi, respectiv, 35%", afirmă autorii cercetării. Studiul, care a investigat disponibilitatea oamenilor de a dona bani pentru cauze caritabile, a fost realizat în primăvara acestui an, pe un eşantion de 14 mii de persoane cu vârsta de peste 15 ani, din 14 ţări diferite.