Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Mănăstirea Arnota şi-a sărbătorit ocrotitorii
Mănăstirea vâlceană Arnota şi-a prăznuit marţi, 8 noiembrie, ocrotitorii. Sărbătoarea a început în seara zilei de 7 noiembrie cu slujba Privegherii şi a continuat a doua zi cu Sfânta Liturghie, săvârşită de Înalt Preasfinţitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. După Sfânta Evanghelie, IPS Gherasim a rostit un cuvânt de învăţătură referitor la praznicul Sfinţilor Arhangheli şi i-a binecuvântat pe toţi credincioşii, mulţumindu-le totodată pentru prezenţa într-un număr mare la slujbă. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul de maici al Mănăstirii Arnota. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele diacon Justinian Bălaşa a fost hirotonit preot pe seama bisericii cu hramul "Sfântul Nicolae" din Parohia Băbeni II, Protopopiatul Râmnicu Vâlcea. La eveniment a mai participat părintele arhim. Vartolomeu Androni, exarhul mănăstirilor din Eparhia Râmnicului şi stareţul Mănăstirii Cozia, preoţi şi numeroşi credincioşi, pelerini din eparhie, dar şi din ţară.
Mănăstirea Arnota a fost ctitorită de domnitorul Matei Basarab, între 1633 şi 1634, pe temelia unei biserici mai vechi. Este situată la 37 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, în apropierea Mănăstirii Bistriţa. Conform unei legende, Matei Basarab a zidit aici cinstitul aşezământ deoarece, înainte de a fi domn, găsise scăpare în aceste locuri, ascunzându-se de turci în nişte stufărişuri. Cercetările din anul 1974, efectuate sub egida Direcţiei Monumentelor Istorice, au permis să se constate că la temelia actualei biserici se găsesc urmele altor biserici încă nedatate, care au existat aici. În anul 1934, s-au zidit mai multe chilii, unele dintre ele fiind amenajate astăzi ca muzeu în care sunt expuse odoarele mănăstirii. (Arhid. Ioan Liviu Găman)