Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Mănăstirea Berislăvești, readusă la frumusețea începuturilor
Slujba de sfințire a bisericii Mănăstirii Berislăvești, județul Vâlcea, a fost săvârșită duminică, 17 iulie, de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de slujitori, se arată pe site-ul eparhiei, arhiepiscopiaramnicului.ro.
După finalizarea lucrărilor de consolidare și restaurare, mănăstirea vâlceană Berislăvești redescoperă zestrea spirituală și culturală ce i-a fost conferită de către ctitori, după o vreme îndelungată în care a fost închisă cultului din cauza riscului de prăbușire.
„Biserica Mănăstirii Berislăvești arată dragostea şi evlavia ctitorilor și a monahilor ei faţă de sfinții ocrotitori, dar și credinţa vie şi jertfelnică a obștii monahale și a binefăcătorilor”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie la finalul slujbei de sfințire a bisericii așezământului monahal.
După târnosirea Sfintei Mese a Altarului bisericii mănăstirii, sfințirea întregului lăcaș și a picturii, prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu agheasmă, Arhiepiscopul Râmnicului a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în curtea mănăstirii.
„Atunci când lipsește statornicia în credință, la întâmpinarea unei greutăți, omul se clatină, pentru că statornicia în credință, ca temelie a vieții veșnice, se dobândește prin lucrarea virtuților și nu prin alipirea de cele materiale. (...) Creștinul este omul care urmărește să se apropie și să se asemene lui Dumnezeu pentru a trăi veșnic în Împărăția Lui, iar în rugăciunile Bisericii, Domnul nostru Iisus Hristos este numit «Doctorul sufletelor și al trupurilor». Orice tămăduire, deși este un dar al lui Dumnezeu, omul o primește numai prin credința în El”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie în cuvântul de învățătură.
Ctitorie a biv vel serdarului Alexandru Bucșănescu și a soției sale, Maria, de la mijlocul secolului al 18-lea, Mănăstirea Berislăvești poartă prin timp frumusețea arhitecturală și spirituală a vremii, dar și rănile adânci ale trecerii timpului și vitregiei vremurilor. Ridicat în vremuri de restriște, ansamblul Mănăstirii Berislăvești era o mică cetate de apărare, în mijlocul căreia se înălța o biserică în plan triconic, pronaos supralărgit, cu pridvor deschis, sprijinit pe coloane de piatră, înzestrată cu o minunată pictură post-brâncovenească. În jurul ei au mai fost construite stăreția și turnul-clopotniță, toate împrejmuite de ziduri înalte.
În anii din urmă, starea întregului ansamblu era critică, mai ales din cauza degradărilor structurale, fisuri care au influențat și degradarea paramentului tencuit și pictat atât la interior, cât și la exterior.
În anul 2015 au început lucrările de consolidare, restaurare, conservare și punere în valoare a ansamblului monument istoric de la Mănăstirea Berislăvești.
Au fost executate lucrări de consolidare a zidurilor, a stăreției și a bisericii. La biserică s-au făcut 38 de forări transversale și longitudinale pentru armarea edificiului. Din luna iulie 2018 s-a intervenit și asupra picturii murale, fiind îndepărtat stratul de pictură, realizat în a doua jumătate a secolului al 19-lea în tempera și ulei, care din punct de vedere stilistic nu respecta tradiția iconografiei bizantine și postbizantine. Totodată, a fost restaurată piatra și îndepărtate 6 straturi de var care acopereau exteriorul bisericii, unde a fost scos la lumină un decor policrom. În această perioadă s-au executat, de asemenea, lucrări de finisaje interioare la noul corp administrativ al mănăstirii, a cărui construcție a început în anul 2015.