În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Mănăstirea Eşanca a împlinit în ziua hramului un an de la înfiinţare
Biserica "Sfântul Serafim de Sarov" şi "Sfânta Cuvioasă Parascheva" a Mănăstirii Eşanca a îmbrăcat haine de săbătoare în Duminica dinaintea Botezului Domnului. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Mănăstirea Eşanca din judeţul Botoşani, închinată Sfântului Serafim de Sarov, pomenit pe 2 ianuarie de Biserica Ortodoxă, a împlinit un an de la înfiinţare. Numeroşi pelerini au venit să se închine raclei ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Serafim de Sarov şi fragmente din moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii noastre. Sărbătoarea de la Eşanca a început cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. După citirea Sfintei Evanghelii, PS Calinic Botoşăneanul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat marile daruri împărtăşite nouă de Dumnezeu prin Sfântul Serafim de Sarov, Apostolul Bucuriei, cât şi de propovăduitorul căinţei şi al iertării, Sfântul Ioan Botezătorul. "Lucrarea şi predica Sfântului Ioan Botezătorul sunt considerate ca fiind început al Evangheliei lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu. (...) Sfinţii Părinţi ne îndeamnă să luăm din viaţa lor exemplul milosteniei, să ne deprindem cu postul şi cu nevoinţele duhovniceşti, fugind de slava deşartă şi căutând slava cea dumnezeiască. Astfel vom putea nădăjdui că noi, cei ce astăzi, purtăm trup şi suntem cuprinşi de neputinţe, ne vom învrednici prin rugăciunile lor sfinţitoare de mila lui Dumnezeu şi de viaţa cea veşnică", a spus PS Calinic Botoşăneanul. Un an de muncă, rugăciune şi daruri duhovniceşti PS Calinic Botoşăneanul, protos. Serafim Grigoraş, slujitor la Catedrala mitropolitană din Iaşi, cel care a sprijinit înfiinţarea aşezării monahale de la Eşanca, şi stareţa mănăstirii, monahia Petronia Ilaş, au primit sincere şi călduroase felicitări din partea tuturor oaspeţilor. În final, cu toţii au fost invitaţi la trapeza mănăstirii din casa monahală închinată Sfintei Lucia, la o agapă binecuvântată, ca semn al dragostei şi frăţietăţii creştine, al bucuriei şi bunăvoirii cereşti. Mănăstirea Eşanca din judeţul Botoşani a împlinit pe 2 ianuarie 2011 un an de rugăciune continuă, de muncă rodnică, fiecare zi aducând noi daruri duhovniceşti asupra acestui sfânt lăcaş, prin nevoinţa încărcată de dragoste a micii obşti a mănăstirii şi a vrednicilor de cinstire, ctitori de pretutindeni. Toate lucrările s-au efectuat sub directa supraveghere a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul. "Piatra de temelie a bisericii de la Eşanca a fost pusă în anul 1998 de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, pentru a se construi biserica parohiei Eşanca. Lucrările au stagnat pentru o perioadă, fiind reluate în anul 2005. S-a reuşit construirea bisericii, a casei monahale, clopotniţa şi un paraclis de vară", a declarat protos. Serafim Grigoraş. De la începutul lui 2010, printr-o decizie a Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, s-a înfiinţat mănăstirea Eşanca. (Adriana Nazarciuc, Constantin Ciofu)