Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Mănăstirea Jiana și-a serbat hramul
Miercuri, 27 mai, când Biserica Ortodoxă a făcut prăznuirea Sfântului Mucenic Iuliu Veteranul, mănăstirea mehedințeană Jiana și-a serbat hramul. Așezământul monahal din Câmpia Blahniței a îmbrăcat frumoase straie de sărbătoare, devenind pentru două zile o adevărată oază de pelerinaj și rugăciune pentru sutele de credincioși iubitori de prăznuire.
În ajunul sărbătorii, la sfânta mănăstire a fost săvârșită slujba Vecerniei unită cu Litia în cinstea sfântului ocrotitor. În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi delegați din partea Centrului eparhial din Drobeta-Turnu Severin. Din soborul slujitorilor au făcut parte și pr. Viorel Vlăducu, consilierul Sectorului comunicații media al Episcopiei Severinului și Strehaiei, protos. Calinic Drăghici, exarhul mănăstirilor mehedințene, și pr. Constantin Brumar, protoiereul Protopopiatului Vânju Mare. După slujba euharistică, preoții și credincioșii s-au rugat în cadrul slujbei Parastasului pentru sufletele celor care au ctitorit această nouă vatră călugărească. Răspunsurile au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Nicodim“ de la Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu Severin.
Prin purtarea de grijă a protos. Augustin Dragomir, starețul Mănăstirii Jiana, toți cei prezenți au luat parte la o binecuvântată agapă frățească, organizată cu implicarea câtorva familii de credincioși, printre care și familia doamnei profesor Tania Pleniceanu, numărată între principalii ctitori ai mănăstirii. Această familie de buni creștini a donat Mănăstirii Jiana cinci hectare de teren, în memoria celor dragi, trecuți la cele veșnice, oferindu-și ajutorul și sprijinul material ori de câte ori au loc evenimente duhovnicești importante.
Din istoria mănăstirii
Înființarea Mănăstirii Jiana s-a aprobat în ședința Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei din data de 28 mai 2008. Mănăstirea a primit hramul „Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul”, organizându-se ca așezământ de călugări, sub jurisdicția Episcopiei Severinului și Strehaiei. Biserica mănăstirii a fost ridicată într-un singur an (mai 2012 - mai 2013) de către actualul stareț al mănăstirii, părintele protosinghel Augustin Dragomir. Locașul de închinare a fost târnosit pe 27 mai 2013 și a fost încredințat ocrotirii Sfântului Simeon Stâlpnicul, prăznuit la data de 1 septembrie. Prin înființarea acestei vetre monahale a fost construit un nou centru de spiritualitate și de întărire a activității misionare în zona de câmpie a județului Mehedinți.