De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Mănăstirea Neamţ a intrat doar parţial în posesia terenurilor de pe vechea vatră mănăstirească
Deşi urma să intre în posesia întregii suprafeţe de teren de pe vechea vatră mănăstirească, miercuri, 13 iunie, Mănăstirea Neamţ a intrat doar parţial în posesia terenurilor şi imobilelor pe care le-a obţinut prin hotărâre judecătorească. Predarea amplasamentelor s-a făcut la sediul Primăriei comunei Vânători, Neamţ, în prezenţa reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi ai Direcţiei Silvice Neamţ. Mai multe amănunte a oferit, prin intermediul Radio Trinitas, pr. Constantin Grigore, consilier juridic al Arhiepiscopiei Iaşilor: „După presiunile exercitate de noi asupra autorităţilor din Neamţ, s-a decis cu greu aplicare hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile privind predarea celor 4.478 de hectare de teren şi a imobilelor din vechea vatră a Mănăstirii Neamţ. Însă, am constatat că punerea la dispoziţie a terenurilor şi clădirilor nu s-a făcut întocmai cu dispoziţia hotărârii judecătoreşti. Între suprafeţele de teren şi clădirile care n-au fost predate mentionez: Cabana Secu şi sediul Ocolului silvic Neamţ, precum şi o serie de terenuri forestiere. De aceea, putem spune că nu a fost o predare efectivă, de 100%.“
Pentru cele câteva amplasamente care nu au fost predate Mănăstirii Neamţ, conform hotărârii judecătoreşti, vor continua acţiunile în instanţă. „Noi, în continuare, vom acţiona în instanţă, folosind căile legale, pentru determinarea Direcţiei Silvice Neamţ şi a Prefecturii judeţului Neamţ, să execute întocmai litera şi spiritul acestei hotărâri judecătoreşti. Vom analiza în Permanenţa Consiliului eparhial această executare parţială şi sunt convins că nu va fi acceptată“, a adăugat părintele consilier Constantin Grigore.