„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Mănăstirea Nera îşi sărbătoreşte ocrotitoarea
Ca în fiecare an, Mănăstirea Nera din Episcopia Caransebeşului îşi va sărbători hramul, la praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva. Din încredinţarea şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului, se vor oficia slujbe de priveghere şi Sfânta Liturghie. La sărbătoarea de la Mănăstirea Nera va participa în calitate de delegat al chiriarhului locului părintele arhimandrit Constantin Timiş, exarhul mănăstirilor din eparhie.
Din ajunul praznicului, credincioşii sunt aşteptaţi să poposească în tinda mănăstirii, unde se vor oficia laudele potrivit rânduielilor monahale, urmând ca toată noaptea credincioşii să poată asista la sfintele slujbe şi să se poată închina la veşmântul Cuvioasei Parascheva, dăruit de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, în semn de binecuvântare mănăstirii, în anul 2003. În ziua hramului se va oficia Sfânta Liturghie într-un foişor amenajat în curtea mănăstirii. Actualmente obştea monahală numără 47 de vieţuitoare, împreună cu părintele duhovnic ieromonahul Teofan Munteanu, fiind mănăstirea cu cele mai multe monahii din eparhie. Pe lângă activităţile liturgice şi rânduielile monahale zilnice, obştea monahală de aici se ocupă şi cu apicultura, creşterea prepeliţelor. Pe lângă activitatea gospodărească, obştea monahală a iniţiat cu binecuvântarea chiriarhului un proiect social de construire a unui azil pentru bătrânii neputincioşi, care vor fi găzduiţi şi îngrijiţi de către personalul monahal. (arhid. Casian Ruşeţ)