Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Mănăstirea Surpatele şi-a serbat al doilea hram
Mănăstirea Surpatele, din comuna Frânceşti, judeţul Vâlcea, şi-a serbat joi, 12 iulie, cel de-al doilea hram, închinat Maicii Domnului. Cu ocazia prăznuirii, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Sărbătoarea a început de vineri seara prin slujba Privegherii, urmată de o procesiune din localitatea Frânceşti până la Mănăstirea Surpatele şi a continuat a doua zi cu Acatistul Maicii Domnului, Sfânta Liturghie arhierească şi slujba Parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii sfântului aşezământ. După slujbă a avut loc o procesiune în jurul bisericii cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului - Smolenskaia şi cu racla în care se află veşmântul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, adusă de la Parohia "Sfânta Cuvioasă Parascheva" din Roşiorii de Vede, judeţul Teleorman.
După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat rolul cinstirii ce i se cuvine Maicii Domnului în Biserică.
"Este o bucurie pentru noi, creştinii ortodocşi, că Maica Domnului ne ajută, în ciuda păcatelor noastre, în pofida comportamentului nostru de multe ori necreştin sau neconform cu învăţătura Mântuitorului Iisus Hristos. După cum ascultăm în slujbele închinate Maicii Domnului, ea ne acoperă de păcate, de necazuri, de suferinţă. Maica Domnului mijloceşte înaintea Preasfintei Treimi şi mai ales înaintea Fiului său Iisus Hristos pentru tot neamul creştinesc. Maica Domnului este degrabă ajutătoare. Maica Domnului este cea care nu uită faptul că noi trăim pe pământ şi suntem încercaţi de ispite şi multe necazuri. Maica Domnului, după cum spun Sfinţii Părinţi, este icoana Bisericii pentru că ea întrupându-L pe Mântuitorul Iisus Hristos şi născându-L, de fapt, reprezintă Biserica, Biserica întemeiată de El, o Biserică ce se află într-o permanentă stare de rugăciune, o Biserică în permanentă stare de luptă cu puterile celui rău", a arătat Preasfinţitul Emilian Lovişteanul. Vorbind despre icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Surpatele, arhiereul râmnicean a spus: "Icoana aceasta de la sfânta Mănăstire Surpatele a făcut multe minuni. De fapt, după cercetători, ea este o replică a icoanei Smolenskaia de la Moscova de la 1525, care se spune că este o icoană zugrăvită după prototipul icoanei nefăcute de mână a Sfântului Evanghelist Luca. Mai este numită "Hodighitria", adică "Îndrumătoarea", cea care ne îndreaptă pe noi, păcătoşii, spre Împărăţia lui Dumnezeu atunci când ascultăm de Fiul ei", a mai arătat Preasfinţia Sa.
Istoria icoanei Maicii Domnului de la Surpatele
Icoana Maicii Domnului "Îndrumătoarea" de la Surpatele este de origine rusească şi, după părerea specialiştilor veniţi să restaureze pictura bisericii în anul 2002-2003, datează de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul sec. XVIII (1690-1700). Este o copie a icoanei Maicii Domnului de la Smolensk - Hodighitria, adusă la Moscova prin 1525 şi pusă în catedrala închinată Maicii Domnului.
Până în anul 1953 nu exista nici o mărturie scrisă despre icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Surpatele, dar despre minunile ei se dusese vestea. A fost voia lui Dumnezeu ca, în 1953, maica Antonina Oprea, care se nevoia în obştea de la Surpatele, să ajungă cu ascultare la Mănăstirea Brâncoveni din jud. Olt. Acolo, monahia a găsit această icoană în podul unei construcţii şi a adus-o la mănăstirea sa de metanie ca pe un dar de mare preţ. La început, maica Antonina a aşezat icoana în chilia sa şi se ruga Maicii Domnului cu evlavie plină de sârg până într-o zi, când a văzut-o pe Născătoarea de Dumnezeu plângând, iar lacrimile ei erau dulci şi frumos mirositoare. A fost chemat Preasfinţitul Iosif Gafton, care, împreună cu o comisie de specialişti, a hotărât ca icoana Născătoarei de Dumnezeu să fie declarată "Făcătoare de minuni" şi aşezată în biserică. Tot atunci s-a stabilit ca ziua de prăznuire a icoanei să fie în data de 12 iulie, deoarece la această dată este prăznuită în Muntele Athos icoana făcătoare de minuni cunoscută sub numele de "Prodromiţa".
Astfel, cinstirea icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni a devenit, după "Sfânta Treime", al doilea hram al acestei frumoase ctitorii brâncoveneşti, Mănăstirea Surpatele.