În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Mănăstirile din Oltenia în veşmânt de praznic
Praznicul Adormirii Maicii Domnului, sărbătorit în ziua de vineri, 15 august, a adunat numeroşi credincioşi în bisericile şi mănăstirile din Mitropolia Olteniei. Mai multe locaşuri de închinare, biserici de enorie şi mănăstiri şi-au serbat cu acest prilej ocrotitoarea.
De praznicul Adormirii Maicii Domnului, arhiereii olteni au fost prezenţi în mijlocul credincioşilor, liturghisind la hramul mai multor mănăstiri din Oltenia. Astfel, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Altarul Mănăstirii Tismana, care şi-a serbat hramul. Cu acelaşi prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit la Mănăstirea Frăsinei. La rândul său, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a slujit la hramul Mănăstirii Polovragi, în judeţul Gorj. De asemenea, Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Călui, iar Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a slujit la Altarul Mănăstirii Govora.
Liturghii arhiereşti în Mitropolia Olteniei
Mănăstirea Tismana se numără negreşit între cele mai vechi aşezăminte monahale din Oltenia. Temeluită de Sfântul Nicodim în urmă cu aproape şase secole în zona de nord a judeţului Gorj, cinstita aşezare monahală a fost închinată dintru început Maicii Domnului. Aşa se face că, de-a lungul timpului, binecuvântatul aşezământ din inima codrilor de tisă s-a făcut loc de pelerinaj pentru sutele de credincioşi din întreaga ţară, care vin în fiecare an aici să se roage Maicii Domnului. Tradiţia este împlinită de fiecare dată de prezenţa arhiereului în mijlocul pelerinilor, spre împlinirea rânduielii liturgice, specifică acestei mari sărbători. Astfel, începând din ajunul praznicului, sunt săvârşite slujba Vecerniei unită cu Litia şi slujba Privegherii. La final, preoţii şi arhiereul săvârşesc slujba Prohodirii Maicii Domnului, purtând epitaful pe care este zugrăvită Adormirea în procesiune împrejurul bisericii mari a mănăstirii.
Şi anul acesta, IPS Părinte Mitropolit Irineu a poposit la Tismana, slujind la rânduiala slujbelor de seară şi la Sfânta Liturghie, oficiată pe o esplanadă în curtea mănăstirii. Cuvântul de învăţătură aşezat de IPS Părinte la inimile credincioşilor a lămurit principalele învăţături dogmatice şi morale legate de Maica Domnului. În acest context, IPS Irineu a evidenţiat că prin Preacurata Născătoare de Dumnezeu s-a făcut „începutul mântuirii noastre, purtând în pântece pe Fiul lui Dumnezeu Înomenit“.
IPS Varsanufie, prezent la hramul Mănăstirii Frăsinei
În Arhiepiscopia Râmnicului, cinstirea Maicii Domnului are de asemenea o bogată tradiţie bisericească. Mănăstirile Bistriţa şi Frăsinei sunt doar două repere în vechiul şi nepreţuitul şirag de aşezăminte monahale. Pentru a marca această sărbătoare, IPS Părinte Varsanufie a poposit în mijlocul monahilor din Lavra Sfântului Calinic, la Frăsinei, unde a săvârşit Sfânta Liturghie. Mănăstirea se află în comuna Muereasca, la 15 kilometri distanţă de oraşul Râmnicu Vâlcea. Prima biserică din zid, aflată astăzi în cimitirul mănăstirii, a fost construită în anul 1764.
Praznicul Adormirii Maicii Domnului în bisericile craiovene
În Cetatea Băniei, Maica Domnului a fost cinstită în chip deosebit la Paraclisul mitropolitan „Madona Dudu“ şi la Biserica Mântuleasa. Slujbele rânduite pentru această perioadă au început de joi seara cu Vecernia, Litia şi slujba Privegherii. La Madona, după cântarea Prohodului, preoţii slujitori au scos în procesiune icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni. A doua zi, la Sfânta Liturghie au participat câteva sute de credincioşi. (Diac. Ioniţă Apostolache)