Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Vizită arhierească și comemorarea lui Mihai Eminescu la Caransebeș
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat duminică, 16 ianuarie, în mijlocul credincioșilor almăjeni din Parohia Prilipeț, județul Caraș-Severin. Vineri, 14 ianuarie, în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului eparhial din Caransebeș, s-a desfășurat manifestarea cultural-artistică intitulată „Mihai Eminescu și rugăciunea în spiritualitatea românească”.
Episcopul Caransebeșului a săvârșit în Duminica a 29-a după Rusalii Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Prilipeț, în prezența a numeroși credincioși.
Răspunsurile la slujbă au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Slujirea arhierească a fost prilejuită de apropierea încheierii activității clericale ca paroh a părintelui Pavel Iovănescu, care păstorește parohia almăjană din anul 1980.
Parohia Prilipeț numără 138 de familii cu 402 credincioși, iar biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost construită în anul 1831, în stil baroc-vienez, în timpul păstoririi preotului Petru Drăgilă.
Evenimentul cultural dedicat poetului național
Evenimentul „Mihai Eminescu și rugăciunea în spiritualitatea românească” din Caransebeș a debutat vineri cu vernisajul expoziției ce conține lucrări și publicații eminesciene, continuând cu o slujbă de pomenire a poetului nepereche, săvârșită de părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Eparhiei Caransebeșului. În atmosferă de comemorare și recunoștință pentru exemplul de credință și patriotism transpuse în opera eminesciană, Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului a interpretat pricesne și poezii, intercalate de lecturi din Imnele iubirii dumnezeiești ale Sfântului Simeon Noul Teolog și poezie eminesciană rostite de Preasfințitul Părinte Episcop Lucian. Programul a continuat cu evocări și poezii ale aceluiași poet nepereche, susținute de dr. Liubița Raichici și Diandra David, urmate de doi elevi din clasa a III-a din cadrul Școlii Generale Nr. 6 „Anișoara Odeanu” - Lugoj, Mihail David și Christian Covaci, care au întregit atmosfera artistică prin interpretarea poetică a creațiilor eminesciene și a unor compoziții la pian.
De asemenea, omul de cultură Erwin Josef Ţigla a prezentat cartea „Ecouri eminesciene”, iar la sfârșitul prezentării a conferit Preasfințitului Părinte Episcop Lucian și arhimandritului Casian Rușeț medalia aniversară „Reșița 250”.
În încheiere, istoricul Constantin Brătescu a explicat care este legătura „Luceafărului poeziei românești” cu municipiul Caransebeș.