În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Manifestare cultural-religioasă la Dej, în cinstea Unirii Principatelor
Cu prilejul împlinirii a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române, Parohia Ortodoxă Română Dej III, din cartierul Dealul Florilor, în parteneriat cu Şcoala „Avram Iancu“ a organizat, la Biserica „Înălţarea Domnului“ din municipiul Dej, un program cultural-religios, care s-a desfăşurat duminică 25 ianuarie.
Programul organizat cu prilejul împlinirii a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române a debutat cu o slujbă de Te Deum, oficiată de protopopul Ioan Buftea, înconjurat de preoţii Parohiei Dej III, Teodor Mureşan şi Ioan Câmpean, alături de Marius Iuga, de la Parohia Gârbou, preotul pensionar Ioan Doda.
Slujba a fost oficiată în cinstea Unirii Principatelor şi pentru marii făuritori ai acesteia: Alexandru Ioan Cuza, Mitropolitul Moldovei, Sofronie Miclescu, Mitropolitul Nifon al Ungrovlahiei, Mihail Kogălniceanu, Costache Negri, Vasile Alexandri, Nicolae Kreţulescu şi gen. Ion Emanuel Florescu, conform celor precizate de parohul Teodor Mureşan.
Au fost prezentate, apoi, două comunicări. Profesorul de istorie Dan Marius Suprovici, de la Şcoala „Avram Iancu“ a vorbit despre semnificaţia Unirii în istoria românilor, piatra de temelie care a stat la baza întemeierii statului naţional român, şi a reformelor administrative din istoria Bisericii Ortodoxe Române.
A doua comunicare a fost susţinută de teologul Sorin Botiş, fiu duhovnicesc al parohiei, care a amintit consecinţele actului Unirii în Biserica Ortodoxă până la etapa de Patriarhie, în 1929. Manifestarea a continuat cu un program de cântece patriotice, poezie şi două scenete, pregătite de prof. Cornel Bude cu elevii claselor II-IV de la Şcoala „Avram Iancu“, după cum a precizat parohul Bisericii „Înălţarea Domnului“, pr. Teodor Mureşan.
„În unitate de credinţă, de limbă şi de neam, în unitate de cuget, de promovare a aceloraşi idealuri şi valori nepieritoare ale istoriei române, ne-am adunat, Biserica şi Şcoala, preoţi şi profesori, credincioşi de toate vârstele, pentru a aduce cinstire celor care, prin darul lui Dumnezeu, au valorificat potenţialul vremurilor trecute, chiar când părea imposibil, pentru azi şi mâine, pentru poporul român. Faptele măreţe ale făptuitorilor Unirii, fie aceasta cea Mică, fie cea de la 1 Decembrie 1918, numită cea Mare, trebuie evaluate de fiecare generaţie de români, cu maximă atenţie şi responsabilitate“, a spus pr. Teodor Mureşan.