Soborul Catedralei Patriarhale a mers astăzi, 24 decembrie 2024, în Ajunul Crăciunului, în procesiune cu icoana Nașterii Domnului la Reședința Patriarhală. Preoții, diaconii și psalții lăcașului de rugăciune au fost întâmpinați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Salonul Sfinților Români.
Manifestare culturală consacrată Sfintei Cruci, la Roman
Copiii de la mai multe şcoli din Roman au sărbătorit în mod deosebit Sfânta Cruce în cea de-a treia duminică din Postul Mare. Evenimentele culturale s-au desfăşurat în Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din oraş.
La Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din municipiul Roman, a avut loc duminică, 15 martie 2015, o amplă activitate cultural-religioasă închinată Sfintei Cruci. Aceasta a fost organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în cadrul proiectului „Crucea în imaginaţia copiilor“, ediţia a IV-a. Au participat profesorii şi elevii de la Clubul Copiilor din Roman, de la Şcoala „Vasile Alecsandri“ din Roman, de la Şcoala Numărul 5 din Roman şi de la Colegiul Tehnic „Miron Costin“ din Roman. „În cadrul programului, au fost selectate şi expuse pe suport lucrările grafice ale copiilor (creaţiile artistice) ce au avut ca temă ipostazele în care este întâlnită Sfânta Cruce în viaţa cotidiană a creştinului. Cadrele didactice prezente la eveniment au citit câteva referate ale copiilor în care au fost exprimate cele mai frumoase şi sensibile gânduri ale lor“, a amintit pr. paroh Valentin Băltoi, care este şi consilier cultural al Eparhiei Romanului şi Bacăului. Cu acest prilej, prof. dr. Monica D. Carp a prezentat volumul „Sfânta Cruce în viaţa românului din toate locurile şi din toate timpurile“, ce cuprinde eseurile, referatele şi lucrările cele mai reprezentative ale copiilor înregistrate de-a lungul ediţiilor acestui proiect. Copiii prezenţi, îmbrăcaţi în costume populare, au rostit rugăciuni închinate Sfintei Cruci, iar la final au fost răsplătiţi cu dulciuri şi iconiţe. „În acelaşi timp, preotul Gheorghe Paleu a prezentat foaia parohială «Hrană pentru suflet», ce cuprinde pericopa evanghelică şi exegeza teologică din duminici, texte patristice referitoare la perioada liturgică, programul liturgic săptămânal şi alte informaţii necesare creştinilor“, a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector pe Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.