De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Manifestare culturală şi duhovnicească dedicată Sfinţilor Brâncoveni la Făgăraş
Arhiepiscopia Sibiului, prin Parohiile Ortodoxe Făgăraş II şi III, organizează pe 25 septembrie o manifestare culturală şi duhovnicească intitulată „Triptic spiritual închinat Sfinţilor Martiri Brâncoveni“.
Manifestarea organizată în cadrul Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română va avea loc la Biserica „Sfântul Nicolae“ din Făgăraş, ctitoria domnitorului martir, şi se va bucura de prezenţa Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a acad. prof. univ. dr. Marius Porumb, preşedintele Institutului de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca, a pr. prof. univ. dr. Mihai Săsujan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ de la Universitatea Bucureşti, a directorului de la Muzeul „Valeriu Literat“ din Făgăraş, dr. Elena Băjenaru, a prof. Cornel Teulea, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a lect. dr. Ciprian Iulian Toroczkai de la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu şi a protopopului de Făgăraş I, Marcel Dobrea.
La eveniment va fi lansată lucrarea „Biserica Brâncoveanului. Biserica Sfântul Nicolae din Făgăraş„, un album de artă apărut la Editura „Andreiana“ a Arhiepiscopiei Sibiului.
„Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni ne-a prilejuit şi nouă, celor care ne rugăm în ctitoria domnitorului, să aducem un prinos de cinstire la 300 de ani de la martiriul celor cinci bărbaţi sfinţi ai neamului românesc. Ne onorează prezenţa unor personalităţi academice şi credem că făgărăşenii vor participa în număr mare la manifestări“ ne-a spus protopopul de Făgăraş I şi paroh la Biserica „Sfântul Nicolae“, părintele Marcel Dobrea. Programul se va încheia cu un concert de muzică religioasă susţinut de cvintetul „Anatoly“ din Braşov şi cu vizionarea piesei de teatru „Constantin Brâncoveanu“ de Nicolae Iorga. (Ştefan Mărculeţ)