În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Manifestare dedicată Unirii Principatelor, la Seminarul Teologic din Iaşi
Vineri, 23 ianuarie, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi a readus în actualitate momentul Unirii Principatelor Române din 24 ianuarie 1859, organizând un eveniment omagial.
În deschiderea manifestării, organizatorii - profesorul de Limba şi Literatura Română, Anistoroaei Bogdan, şi elevul Gherasă Gabriel-Andrei - au mulţumit tuturor celor prezenţi, după care pr. director Dragoş Bahrim a vorbit despre importanţa unirii şi nevoia de unitate.
Invitaţii evenimentului găzduit de seminarul ieşean au fost Gerd Franck, profesor de istorie, care a vorbit despre contextul social şi politic ce a dus la realizarea Unirii şi pr. prof. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a vorbit despre aportul adus de Biserică în realizarea acestui deziderat de o capitală importanţă naţională: „Un rol important în Unirea Principatelor l-a avut Biserica din Moldova, în frunte cu mitropolitul Sofronie Miclescu, cel care a prezidat ultimele adunări ad-hoc. Între clericii care au fost sustinători fervenţi ai Unirii amintim pe arhiereul Filaret Scriban Stavropoleos, rector al Seminarului de la Socola, arhimandritul Melchisedec Ştefănescu, rector al Seminarului din Huşi, preotul Dimitrie Matcaş din Roman şi arhimandritul Neofit Scriban, cel care, după slujba Te Deum de la Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc“ a rostit un cuvânt mobilizator ce este în actualitate şi astazi: «Credinta naţiei române nu a fost, nu este şi nu va fi decât unirea românilor într-un singur stat, singura ancoră a mântuirii sale, singurul port în care poate scăpa corabia natională de furtuna valurilor ce o împresoar㻓.
La finalul activităţii, au fost premiaţi câştigătorii concursului de eseu şi desen „Unirea-trecut şi perspective“, organizat de clubul Aleph din seminarul ieşean. (Gherasă Gabriel-Andrei, preşedintele Clubului Aleph de la Seminarul Teologic Ortodox din Iaşi)